Optimisme werkgevers zwakt af

11/09/2007 08:24



Manpower Uitzendorganisatie



PERSBERICHT

Manpower Arbeidsmarktbarometer:
OPTIMISME WERKGEVERS ZWAKT AF

Diemen, 11 september 2007 - Voor het laatste kwartaal van het jaar laat de Manpower Arbeidsmarktbarometer, ook wel Manpower Employement Outlook Survey (MEOS) genoemd, zien dat het optimisme over de ontwikkeling van de werkgelegenheid licht afzwakt. Het netto werkgelegenheidscijfer komt uit op +6% (tegenover +10% over het 3e kwartaal). Dit betekent dat van de ondervraagde werkgevers per saldo 6% verwacht het laatste gedeelte van het jaar meer personeel aan te nemen. De Manpower Arbeidsmarktbarometer is de enige voorspellende werkgelegenheidsrapportage in Nederland en verschijnt sinds 2003.

Daling
Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower: "In het algemeen is het netto werkgelegenheidscijfer van +6% nog steeds optimistisch. We zien echter wel een daling van 4 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal. En ook ten opzichte van een jaar geleden betekent deze +6% een lichte daling, namelijk van 1 procentpunt." Leentjes vervolgt: "Ook in de voor Nederland omringende landen, die voor ons als exportland belangrijk zijn, zien we een voorzichtige afzwakking van het positieve sentiment. Zo blijven Duitsland (+13%) en België (+6%) gelijk, en zie we in bijvoorbeeld Engeland (+12%) zelfs een kleine daling van 2 procentpunten."

Noord-Brabant en Limburg meest positief
De werkgevers in het Zuiden van Nederland, te weten in Noord-Brabant en Limburg, zijn het meest positief in hun verwachtingen. In totaal verwacht 11% in deze regio meer werknemers te gaan aantrekken naar het einde van het jaar. Leentjes licht toe: "dat is een stijging van maar liefst 8 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal. Logisch gevolg is dat we in de sector Productiebedrijven een hoopvol nettowerkgelegenheidscijfer zien van +12%. Deze bedrijven hebben een grote vertegenwoordiging in het Zuiden van het land."

Het Westen van Nederland,- Zeeland, Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht- volgt de Zuidelijke regio op de voet met een netto werkgelegenheidscijfer van + 9%. In deze provincies zijn met name veel dienstverlenende organisaties gevestigd. De Manpower arbeidsmarktbarometer laat zien dat 13% van de werkgevers in deze sector aangeeft meer personeel verwacht aan te nemen.

Voorspelling
De Net Employment Outlook, het netto werkgelegenheidscijfer, is het voorspellende cijfer dat wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de arbeidsmarkt. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met ruim 750 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden bijna 52.000 werkgevers uit 27 landen en gebiedsdelen geïnterviewd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Right Management in Londen, onderdeel van de Manpower Groep. De in dit persbericht genoemde cijfers zijn de cijfers na seizoenscorrectie.

De Manpower Arbeidsmarktbarometer over het volgende kwartaal, Q1 2008, zal verschijnen op 11 december 2007

Over Manpower:
Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Hans Leentjes. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (