Ingezonden persbericht


Online vacatureaanbod blijft hoog in Nederland

Groeiende vraag administratie en management; daling onderwijs en overheid

Amsterdam, 11 september 2007 -- Ondanks een lichte daling in augustus blijft het aantal online vacatures hoog in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index daalde in augustus met 4 punten naar 193, maar blijft daarmee op de koers die in april is ingezet met een puntenaantal van boven de 190. De vraag naar medewerkers in administratie en in de functies voor management & consultancy steeg het hardst. De grootste afname was te zien bij de overheid en in het onderwijs.

Ondanks de lichte afname is er nog steeds sprake van groei ten opzichte van vóór het zomerseizoen. Vergeleken met januari 2007 staat de Index 22 punten hoger en ten opzichte van augustus vorig jaar is de Index zelfs 33 punten gestegen.

Recordhoogte management & consultancy
De groei van het aantal banen in management & consultancy (+ 5) springt het meest in het oog. Nog nooit was deze categorie zo hoog sinds het begin van de Index, tweeënhalf jaar geleden. Ook de administratieve sector kende een opleving van 5 punten nadat deze vorige maand nog was gedaald. Vergeleken met augustus 2006 staat de sector 76 punten hoger. De Index voor management & consultancy groeide 51 punten in het afgelopen jaar.

Onderwijs en overheid dalen tijdens zomer
Waar de sectoren onderwijs en overheid in juli nog stegen, was er in augustus sprake van een sterke daling binnen deze sectoren (respectievelijk -38 en --29). De vakantieperiode en het zomerreces zijn waarschijnlijk de grootste oorzaak van deze teruggang. Op jaarbasis is zowel voor het onderwijs (+36) en overheid (+10) wel een stijging te zien.

'Ondanks deze lichte daling in augustus is het goed om te realiseren dat de Index de afgelopen tweeënhalf jaar maar twee keer hoger is geweest dan deze maand.', nuanceert Diana Krieger, Marketing Director van Monsterboard.nl, de lichte daling. 'Het aantal geplaatste online vacatures blijft de laatste maanden groot en de arbeidsmarkt daarmee onverminderd positief.'

Oost-Nederland valt terug
De provincies Limburg (+2), Noord-Holland (+1) en Utrecht (+1) deden het met hun stijging beter dan het landelijk gemiddelde. Oost-Nederland met als koplopers Overijssel (-18) en Gelderland (-12) daalden deze maand het hardst, nadat ze vorige maand juist nog flink waren gestegen. Toch staat ook hier de Index nog aanzienlijk hoger dan augustus vorig jaar (respectievelijk 44 en 49 punten). De provincie Groningen (-6) daalde eveneens, nadat in augustus nog een recordhoogte bereikt was.

De Europese Index daalde ook in augustus, met 5 punten naar 143. Estland (+22) en Ierland (+18) deden het het best. Groot-Brittannië (+2) en Spanje (+1) lieten als een van de weinige grote landen ook een stijging zien. Duitsland bleef gelijk en Frankrijk daalde met 7 punten.

Het volledige Monster Employment Index-rapport is op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt. De barometer is een maandelijkse analyse van de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88-indeling). Meer dan 300 Nederlandse representatieve carrièresites en HR-secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van 8 fulltime-onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel ruim 50.000 vacatures en ruim 750.000 CV's. Per maand kent de site ruim 1.500.000 unieke bezoeken (juli 2007).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 locale websites, gevestigd in 35 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 35 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (