Gemeente Helmond


Renovatie Trompstraat e.o. van start

De gemeente Helmond pakt de openbare ruimte in Helmond-Oost aan. Komende maanden is de Trompstraat en omgeving is aan de beurt.

De riolering in het gebied wordt vervangen en ook de wegen, parkeervakken, trottoirs en groen worden heringericht en vernieuwd. Het werk duurt tot juni 2008. De gemeente is verantwoordelijk voor een deugdelijk en nette openbare ruimte met goed onderhouden groen en goed functionerende wegen, riolering en verlichting. De gemeente besteedt daarbij veel tijd en geld aan onderhoud en -als iets versleten of kapot is- aan renovatie en vervanging. Bij renovatieprojecten worden verschillende werkzaamheden zoveel mogelijk gecombineerd om overlast tot een minimum te beperken. Zo ook in Helmond-Oost. Aangezien de weg opengebroken moet worden voor de vervanging van de riolering wordt meteen de openbare ruimte vernieuwd.

Werk met werk maken

Zo wordt werk met werk gemaakt. De eerste fase van de werkzaamheden start deze maand. Begonnen wordt aan het einde van de Trompstraat bij de NEDUCO-flats. De werkzaamheden omvatten aanpassingen voor de gescheiden afvoer van het regenwater en het afvalwater dat in de riolering terecht komt. De huidige riolering wordt vervangen door twee aparte riolen. Dat is vergelijkbaar met wat er in Straakven is gebeurd.

Helmond heeft zon 600 kilometer aan riool. Een goed werkende riolering is echter geen vanzelfsprekendheid, volgens A. van Empel van de eenheid water van de gemeente Helmond. In de loop der jaren verslijt de riolering en moet er iets gebeuren zodat we ook in de toekomst droge voeten houden en de afvoer van afvalwater blijft werken. Voor het woongenot en de volksgezondheid is een goede riolering heel belangrijk.

Aanpassingen van de rijweg en parkeerplaatsen

De wegbreedte in de Trompstraat en de aangrenzende straten wordt teruggebracht van 6,5 meter naar 4,7 meter. Daardoor ontstaat er ruimte voor parkeervakken en krijgen de bestaande bomen meer ruimte. Ook worden de kruispunten kleiner wat ten goede komt van de verkeersveiligheid. Verder worden er twee verhoogde kruispunten aangelegd ter hoogte van de Schooneveldstraat en de Van Speijklaan.

Vervanging openbare verlichting

Ook de openbare verlichting wordt tegelijkertijd vervangen. Er komt een betere verdeling van het licht en meer lantaarnpalen. De kleur van het licht wordt zachtwit, speciaal voor woonwijken. De verlichting is energiezuinig en heeft dimlicht voor de nachtelijke uren.

Groenvoorziening

In de Trompstraat staan moeraseiken. Deze bomen zijn na onderzoek gezond bevonden en blijven staan. De appel- en peerbomen in het Van Nes- Van Brakel- en Mateliefplantsoen worden gerooid en vervangen door nieuw, onderhoudsvriendelijk groen. Door woningbouwvereniging Woonpartners worden de pleintjes tussen de Deurneseweg en de Bestevaer opnieuw ingericht in overleg met de bewoners.

Communicatie

De bewoners van het gebied zijn op 11 juli geïnformeerd over de werkzaamheden in hun wijk tijdens een informatieavond in De Hilt.