Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 september |
|2007                                              |


1. Aanpassing beschikking Ervaring Werkt II
Eén van de projecten van het actieplan 'Ervaring Werkt II', Focus 45+, heeft niet de verwachte cofinanciering vanuit het UWV gekregen en kan zodoende niet gerealiseerd worden in 2007. Daarom wordt de provinciale bijdrage aan het actieplan verlaagd naar E 300.000 (inclusief niet verrekenbare BTW). 'Ervaring Werkt II' wordt uitgevoerd door PSW Arbeidsmarktadvies en zet in op het verbeteren van arbeidsparticipatie van ouderen.

2. Aanwijzings- en Normeringsproces Regionale Waterkeringen
De provincie legt een provinciebrede aanpak, om de regionale waterkeringen aan te wijzen en te normeren, voor aan de Noord-Brabantse Waterschappen en Rijkswaterstaat. Hiermee geeft zij gehoor aan het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003).

3. Adaptatie Klimaat
De gevolgen van klimaatveranderingen voor Noord-Brabant worden in kaart gebracht in een klimaatschetsboek. Dit is onderdeel van een verkenning van klimaatadaptatie, welke Gedeputeerde Staten hebben besloten uit te voeren. Het klimaatschetsboek wordt samen met andere provincies opgezet en wordt uitbesteed aan een consortium.

4. Uitvoeringsstrategie PVVP
De uitvoering van het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP) verloopt goed. De omslag van gemeenten in o.a. het individueel aanvragen van projectsubsidies naar een collectief voorstel, werkt. De grote evaluatie vindt plaats in 2010. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grote Steden Beleid nu alvast op hoofdlijnen.

5. Extra varianten N629, Dongen - Oosterhout
Voor de milieueffectrapportage (MER) van de provinciale N629 worden twee extra varianten uitgewerkt. De gemeenteraden van Dongen en Oosterhout zijn bevoegd gezag en willen deze varianten toevoegen. Aangezien een adviesbureau in opdracht van de provincie de MER opstelt, wordt dit meerwerk, zijnde E 49.450 (exclusief BTW), enkelvoudig aan het betreffende adviesbureau uitbesteed.


6. Intelligent Transport Systems World Congres
De provincie Noord-Brabant neemt een beleidsmedewerker deel aan het Intelligent Transport Systems World congres en een aansluitende studiereis die plaatsvindt in Beijing (China) van 10 tot en met 17 oktober 2007. Tijdens het congres zullen twee innovatie projecten op het gebied van mobiliteit, te weten De Informatieve weg en Intelligente SnelheidsInformatie (ISI), worden gepresenteerd. De provincie Noord-Brabant is kandidaat voor de organisatie van het Europese congres in 2011.

7. Nationaal Datawarehouse Verkeer en Vervoer
De uitgangspunten voor deelname aan het Nationaal Datawarehouse Verkeer en Vervoer (NDW) zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het betreft de keuze van het wegennet waarvoor zogenaamde realtime verkeersgegevens beschikbaar worden gesteld en de koppeling hiervan aan dynamisch verkeersmanagement. Gedeputeerde Staten hebben in november 2006 al besloten te willen participeren in het NDW.

8. Buitenlandse reizen
Gedeputeerde O. Hoes en een medewerker van de provincie nemen deel aan de plenaire vergadering van het comité voor economie en regionale ontwikkeling van de Vereniging van Europese Regio's (VRE) in Kazan (Russische Federatie) van 19 tot 21 september. De heer Hoes is voorzitter van dit comité.

9. Interimstructuurvisie
Op 1 juli 2008 wordt de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (nWRO) van kracht. De wet verplicht overheden tot het opstellen van een structuurvisie waaruit blijkt wat hun belangen zijn en welke instrumenten zij inzetten om deze te realiseren. Vooruitlopend daarop hebben Gedeputeerde Staten de ontwerp-Interimstructuurvisie opgesteld. Deze bestaat uit drie delen: deel A Visie, belangen, beleid; deel B Sturing en uitvoering; en deel C Ontwikkelingsprojecten West-Brabant. De commissie Ruimte en Milieu spreekt zich op 28 september uit over de documenten. Daarna volgt een inspraakprocedure van 8 november tot 20 december 2007. Formele besluitvorming door Provinciale Staten heeft plaats in mei 2008.

10. Ruimte voor ruimte Bladel
De 23 zogenoemde ruimte voor ruimte woningen die de gemeente Bladel heeft gepland als onderdeel van het bestemmingsplan Uitbreiding Veilig Oord, moeten volgens de provincie worden beschouwd als reguliere woningbouw. De gemeente heeft, ondanks herhaaldelijk aandringen van de provincie, niet aangetoond dat aan de eisen van de regeling ruimte voor ruimte is voldaan.

11. Jaarverslag Ruimtelijke Ordening
In 2006 is de woningvoorraad in Noord-Brabant met 9.350 woningen toegenomen. Hiermee ligt de groei 36% hoger dan in 2005. Dit staat in het jaarverslag Ruimtelijke Ordening 2006, dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Sinds 2000 heeft Brabant niet meer zo'n sterke groei in de woningbouw gekend. Op grond van het aantal afgegeven bouwvergunningen wordt dit jaar een netto groei verwacht van ruim 12.000 woningen. In 2006 is de provincie verder druk bezig geweest met de voorbereiding op de invoering van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Deze wet wordt medio 2008 van kracht. In het kader van de reconstructie van het landelijk gebied, zijn 394 projecten in 2006 in uitvoering genomen ter waarde van ruim E187 miljoen. Er werden 223 projecten afgerond.

12. Militaire luchthavens
Gedeputeerde Staten hebben de staatssecretaris van Defensie per brief gevraagd om het ontwerp Besluit Militaire Luchthavens zo aan te passen dat er geen verschil meer is tussen de geluid- en externe veiligheidssystematiek bij burgerluchthavens en militaire luchthavens. De provincie wil dat beide typen vliegvelden op een zelfde manier worden behandeld.

13. Capaciteit N279
De provincie heeft het voornemen om de capaciteit van de N279 's-Hertogenbosch -Veghel structureel te vergroten. GS hebben de richtlijnen vastgesteld voor de benodigde milieu-effectrapportage.

14. Subsidie voor geurbeleid gemeenten
De provincie gaat gemeenten financieel ondersteunen bij het opstellen van eigen geurbeleid voor de vergunningverlening aan veehouderijen. Voor uitvoering van de Subsidie Gebiedsvisies Wet geurhinder en veehouderij is
E 800.000 beschikbaar.

15. Nationaal Park Biesbosch
Gedeputeerde Staten hebben de voorgestelde herziening van de Gemeenschappelijke regeling Natuur- en recreatieschap Nationaal Park de Biesbosch vastgesteld. Zij stellen Provinciale Staten voor om deze regeling eveneens vast te stellen.

16. Technische rapportage Besluit Luchtkwaliteit
De rapportage over de luchtkwaliteit in Brabant 2006 is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. De rapportage geeft een samenvatting van de resultaten uit de gemeentelijke rapportages en luchtkwaliteitplannen en de uitstoot van provinciale inrichtingen. De rapportage wordt aangeboden aan het ministerie van VROM en Brabantse gemeenten en is beschikbaar via www.schonereluchtinbrabant.nl.

17. Incidentele subsidies Pilots Landschapverbetering
Het project 'de Giersbergen - de Margriet' van het Overlegplatform Duinboeren en het project 'de Woeste Hoeve' van gemeente Etten-Leur hebben subsidie toegekend gekregen van in totaal E 329.750 voor hun projecten in het kader van de Pilots Landschapsverbetering. De pilots dragen bij aan de verbetering van de landschappelijke kwaliteit van Brabant.

18. Beantwoording Minister LNV over verdrogingsbestrijding
De Brabantse prioriteiten (TOP-lijst) voor de aanpak van verdroging omvat Natuurparels en is gestoeld op de in het Reconstructieproces gemaakte afspraken over de aanpak van verdroging. Dit hebben Gedeputeerde Staten geantwoord op de vragen van de Minister van LNV over de samenstelling en totstandkoming van deze TOP-lijst. De provincie heeft deze TOP-lijst, met 36 gebieden, ter goedkeuring aangeboden aan de Minister in juni van dit jaar.

19. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Veghel voor de herbouw van bedrijfsgebouwen aan de Hemel 6; de gemeente Woudrichem voor een sterilisatietoren aan het Jagerspad 7; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bosrandzone Haverleij.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Buitengebied 1981, partiële herziening Oisterwijkseweg 1 te Haaren goedgekeurd; hebben de aanvraag van de gemeente Breda om een verklaring van geen bezwaar ex artikel 19, lid 1 WRO voor uitbreiding woning en bouw garage/berging aan de Hertenroep 10 te Teteringen geweigerd.


---- --