Technische Universiteit Delft

Biomassa
door M&C

Promotie van dhr. F. Ahnert: "Steam Boilers: Process Models for improved Operation and Design"

11 september 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer F. Ahnert | Diplom-Ingenieur Verfahrenstechnik, Duitsland promotor | Prof.dr.ing. H. Spliethoff (vml hgl (2004)3mE)

Steam Boilers: Process Models for improved Operation and Design Biomassa verbranding is een economische manier om bij te dragen aan de reductie van CO2 uitstoot, een hoofdverdachte van het broeikas effect. Om een wijdverspreid gebruik van biomassa verbranding te bevorderen moeten operationele problemen zoals slagging, fouling en corrosie opgelost worden.

Het doel van het project "Slagging en Fouling, voorspelling door dynamisch modelvorming" is de ontwikkeling van een online-monitoring methode om deze fenomenen tijdens bedrijf van elektriciteitscentrale te herkennen. Slagging en fouling is het aankoeken van materiaal op pijpen van warmtewisselaars in een energiecentrale. In dit onderzoek is deposit gedrag tijdens biomassa verbranding bestudeerd en slagging en fouling gebaseerd op experimentele gegevens beschreven. Gebaseerd op dit steady-state resultaat is een dynamisch model ontwikkeld. Een specifieke probleem in tweefase systemen, zoals in een verdamper, is de correcte berekening van de fase grens, want de locatie van de fase overgang verandert snel afhankelijk van belastingsituatie en temperatuur distributie langs de verdamper pijpen. In plaats van een fijne discretiseerd model, is een model met een "moving boundary"(bewegende grens) benadering ontwikkeld om de fysische fenomenen te beschreven.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2007