Ingezonden persbericht


Eutopia : The Anti-American Century

Met o.a James Kennedy, Frits Bolkestein, Fred Halliday, Ahmet Olgun, Mariko Peters Sjoerd de Jong, Markha Valenta

De Balie: Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam : 11 en 18 september Filmhuis, Spui 191 Den Haag : 12 september

Amerika is een droomland. Het land van pioniers, het beloofde land van vrijheid, welvaart en rechtvaardigheid. Naast dit droomland Amerika leeft ook een demonisch beeld van Amerika. Een van een agressief Amerika, de weergaloze grootmacht, de onethische kapitalist en het intolerante Amerika. De wereld heeft een ambivalent relatie met Amerika. Amerika is onze gezamenlijke droom en nachtmerrie tegelijkertijd. De nieuwe wereld waar iedere migrant van droomt om ooit deel van uit te maken en tegelijkertijd is Amerika een angstaanjagende indringer, niet te stoppen en niet te weerhouden.

Programma
Op DINSDAG 11 september, 20.30 uur, verzorgt de Bulgaar Ivan Krastev, politicoloog en schrijver van het boek 'The anti-American Century' in de Balie een inleiding over de ambivalente relatie van de wereld met Amerika.James Kennedy, (historicus VU) gaat vervolgens met hem in gesprek. o.l.v. Sjoerd de Jong (NRC),

Op WOENSDAG 12 september; 19:30 verzogt, Ivan Krastev tevens een lezing in het Filmhuis te Den Haag. Met o.a Ahmet Olgun (NRC) en Mariko Peters (Groenlinks ) .Na de de pauze: Valley of the Wolves. Moderator: Makha Valenta (VU),

DINSDAG 18 september, 20.30 uur, de Balie: Kleine-Gartmanplantsoen 10 18 september: Een debat tussen Fred Halliday en Frits Bolkstein Moderator: Martha Valenta (VU)

'Two Hours that Shook the World', heet de bundel artikelen van de hand van Fred Halliday die 2 jaar geleden verscheen. De Midden Oostenexpert van de London School of Economics geeft een overzicht van de sociaal-culturele, religieuze en politieke vraagstukken in het Midden Oosten en Centraal Azië van de laatste halve eeuw, en daarmee een even beknopte als brede context voor de huidige internationale crisis.

Op DINSDAG 18 september, 20.30 uur, geven Fred Halliday en Frits Bolkstein een korte uitleg over 3 thema's:

wat zoekt Amerika anno 2007 in het Midden-Oosten,

wat is de positie van de Islam anno 2007

en wat is de invloed van de Islam in Europa.

Fred Halliday is al meer dan dertig jaar een absolute autoriteit op zijn vakgebied en van oorsprong een uitgesproken linkse journalist en wetenschapper.

Frits Bolkestein is o.a. oud-minister van defensie en oud-Europees Commissaris.

Reserveren: De Balie: 020 55 35 100 of www.debalie.nl Filmhuis Den Haag: 070 - 365 6030 of www.filmhuisdenaag

Dit programma wordt verzorgd door Eutopia en Kosmopolis Den Haag. Voor meer informatie zie www.eutopia.nl