Gemeente Dordrecht


Van Gunsteren eerste spreker in Huis voor de Democratie

6-9-2007

Professor doctor Herman van Gunsteren zal het spits afbijten in een serie van vier gesprekken voor 'het Huis voor de Democratie'.

Prof. dr. Herman van Gunsteren De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 11 september in het gebouw van het Centrum Beeldende Kunst aan de Voorstraat 180. Van Gunsteren zal daar spreken over zijn boek 'Vertrouwen in democratie'.

Zelforganisatie
In zijn boek 'Vertrouwen in democratie' constateert Van Gunsteren dat velen zich democraat noemen, maar dat slechts weinigen vertrouwen in de wijsheid van democratische besluiten. Daarom brengt Van Gunsteren de betekenis van zelforganisatie in een democratie naar voren. Van belang zijn dan niet de processen en procedures, maar de voorwaarden waaronder veel mensen gezamenlijk tot een goed oordeel kunnen komen.

Spelregels
Herman van Gunsteren voert het gesprek op 11 september met Roel in 't Veld, bouwmeester van het Huis voor de Democratie en lector Democratie aan de Hogeschool InHolland, en met gemeentesecretaris Henk Wesseling. Centraal staat de vraag waarom de potentie van zelforganisatie in een democratie tot op heden slechts beperkt is gerealiseerd. Is het tijd om vanaf de zijlijn de spelregels te veranderen ten gunste van het zelforganiserend vermogen van de samenleving?

Cement, water en zand
Het Huis voor de Democratie is op 20 december vorig jaar in Dordrecht opgericht om de maatschappelijke invulling van democratie meer aandacht te geven. Het motto voor het eerste seizoen is "Cement, water en zand". Het bevechten van de democratie is veelal een kwestie van bloed, zweet en tranen. Democratie vraagt ook om permanent onderhoud, om verbouwingen en om nieuwe bouwsels. Voor deze kleinere en grotere bouwactiviteiten biedt het Huis voor de Democratie onderdak. Het Huis voor de Democratie is gastvrij en niet gebonden aan enigerlei maatschappelijke of politieke groepering. Het staat open voor iedereen die serieus aan democratie wil bouwen.

De bijeenkomst op 11 september wordt gehouden in het Centrum voor Beeldende Kunst (Voorstraat 180) en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Voor meer informatie zie: www.huisvoordedemocratie.nl