Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
6 september 2007

Jongeren bieden petitie aan over duurzame ontwikkeling

Jongeren in gesprek met de Tweede Kamer over duurzaamheid

Hoe groen is de Tweede Kamer als organisatie? Hoe gaan Kamerleden om met duurzaamheid tijdens hun werk én daarbuiten? Zeventien jongeren onderzoeken dit op maandag 10 en dinsdag 11 september. Ze gaan onder andere in gesprek met de woordvoerders van de verschillende Tweede Kamerfracties over duurzame ontwikkeling. Uiteindelijk bieden de jongeren een petitie aan, aan de leden van de vaste commissie voor VROM. Met dit project wil de Nationale Jeugdraad in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu de Tweede Kamer voorzien van een frisse en onbevangen blik op duurzaamheid.

Tijdens de twee dagen krijgen zij niet alleen te horen hoe duurzaam de Tweede Kamer is als organisatie, maar vragen zij de Kamerleden ook naar hun persoonlijke betrokkenheid en inzet als het gaat om duurzame ontwikkeling. De jongeren spreken onder andere met de volgende Kamerleden: Liesbeth Spies (CDA), Diederik Samsom (PvdA), Femke Halsema (Groen Links) en Rita Verdonk (VVD).

Op maandag krijgen de jongeren een korte rondleiding door het gebouw en uitleg over de Tweede Kamer. Daarna begint het echte werk; de jongeren hebben onder andere een gesprek met de bedrijfsvoering. De rest van de dag besteden de jongeren aan het interviewen van een aantal Kamerleden. Dinsdag 11 september spreken de jongeren met Kamerleden van de vaste commissie voor VROM. Al hun bevindingen en aanbevelingen verwerken de jongeren tot een petitie. Hierin zullen zij precies aangeven wat hen is opgevallen tijdens de interviews en wat zij als toekomstige generatie belangrijk vinden als het gaat om duurzame ontwikkeling. Zo leggen jongeren hun ideeën over duurzame ontwikkeling direct neer bij politici!

De Nationale Jeugdraad en Natuur en Milieu wil dat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden. Samen met Natuur en Milieu wil de Jeugdraad politici een extra impuls geven om rekening te houden met de belangen van jongeren. De jongeren zijn speciaal voorbereid voor dit project; tijdens een trainingsdag kregen zij workshops over duurzame ontwikkeling, duurzame bedrijfsvoering en over interviewtechnieken.

Deze twee dagen maken deel uit van 'Doe mee!', een project voor en door jongeren over duurzame ontwikkeling. Via vier debatten, een enquête en bovenstaand project in de Tweede Kamer worden de wensen en ideeën verzameld van jongeren. 'Doe Mee!' wordt financieel ondersteund door Leren voor Duurzame Ontwikkeling, een overheidsprogramma uitgevoerd door SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.natuurenmilieu.nl
---