Universiteit van Amsterdam


Promotie: Een nieuwe benadering van de Israëlische kibboetsfilm


Promotie Film- en televisiewetenschap


dinsdag 11 september, 12.00 uur

Eldad Kedem onderzocht de politieke, esthetische en ethische aspecten van de Israëlische cinema, in het bijzonder films over de kibboets. Hij stelt dat eerder onderzoek naar de Israëlische cinema sterk onder invloed stond van postmarxistische en postkoloniale theorieën. Hierdoor bleef het interpretatieve discours beperkt tot een interpretatie van de ideologische betekenis van de filmbeelden en lag de focus uitsluitend op de politieke implicaties van deze representaties. vijftig films over de kibboets gemaakt tussen 1930 en 2006 kijkt hij voorbij concepten als ideologie, hegemonie, ballingschap en Oost-West. Los van de context richt hij zich op ongevormde en ongeorganiseerde ervaringen, affecten en wensen die een rol spelen in Israëlische films en cultuur.

E.M. Kedem: The Kibbutz and Israeli Cinema: Deterritorializing, Representation and Ideology. Promotor is prof. dr. T.P. Elsaesser.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.