Universiteit van Amsterdam


Promotie: Een gemeenschappelijk procesmodel voor de waterschappen


Promotie Economie


dinsdag 11 september, 14.00 uur

Lokale overheidsorganisaties, zoals gemeenten en waterschappen, proberen schaalvoordelen te behalen door samen te werken op het gebied van ICT. Doordat processen leidend zijn voor de inrichting van de ICT, is het belangrijk om juist op dit niveau standaardisatie te realiseren. Als de procesinrichting van de samenwerkende overheidsorganisaties uniform is, wordt bijvoorbeeld het ontwikkelen en implementeren van applicaties voor deze organisaties een stuk eenvoudiger. Een integrale architectuur kan worden gebruikt om zo n gemeenschappelijk procesmodel samen te stellen. Rob Toet laat zien dat de totstandkoming van een dergelijk model goed mogelijk is. Wel moeten er diverse randvoorwaarden worden ingevuld, maar technisch is het geen probleem om de gehele bedrijfsvoering van de waterschappen in een gemeenschappelijk referentiemodel onder te brengen. Het blijkt dat het gemeenschappelijk samenstellen van een procesmodel wel consequenties heeft voor de kwaliteit van het eindproduct. Daarnaast gaat Toet in op de vraag wat de invloed is van het bestaan van een dergelijk model. Al snel blijkt dat de ontwikkelde Waterschap Informatie Architectuur (WIA) voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Toch zijn maar weinig waterschappen bereid om hun processen volgens het gemeenschappelijke model in te richten. Doordat de WIA op diverse (indirecte) manieren invloed heeft op de procesinrichting van de waterschappen, zal er toch sprake zijn van een zekere standaardisatie. Hiermee is de waarde van een integraal (proces)model voor de waterschappen aangetoond.

R.Toet: Een referentiearchitectuur voor de waterschappen. De realisatie en de invloed van een integraal model. Promotor is prof. dr. ir. R. Maes.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.