Projectmedewerker van Tear in overstromingsgebied India:


"Tienduizenden ontheemden afhankelijk van humanitaire hulp"

PATNA, India, 20070911 -- "Het water zakt - maar niet ver genoeg - en nieuwe overstromingen dreigen in India", vertelt Koos van Eyk, projectmedewerker noodhulp van ontwikkelingsorganisatie Tear. Naar aanleiding van de overstromingen bezoekt hij Bihar, één van de armste en zwaarst getroffen gebieden van India. "De mensen kunnen niet terug naar hun dorpen", vertelt Van Eyk. "Er is niet genoeg plaats in de opvangkampen dus velen bivakkeren op hoger gelegen wegen. Ze slapen, eten, drinken en doen hun behoefte op straat. Mensen worden zelfs langs de weg begraven omdat er geen land beschikbaar is, alles staat onder water".

In Bihar zijn 6000 dorpen overstroomd na extreme regenval. Honderdduizenden huizen zijn weggevaagd. De bevolking moest vluchten met achterlating van alle bezittingen. Er zijn meer dan tienduizenden ontheemde mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Met steun van Tear worden tentzeilen en voedselpakketten uitgedeeld met rijst, tarwe, peulvruchten, olie, zout, biscuits en groenten in blik. Met de bijdrage van Tear kunnen 1500 mensen in Bihar minstens drie weken overleven. Meer hulp is nodig. Daarom roept de organisatie mensen in Nederland op te geven via giro 41 400.

Gebrek voedsel en drinkwater
"De noodhulp is niet afdoende", weet van Eyk. "Er is nauwelijks betaald werk te vinden en door de grote tekorten stijgen de prijzen op de markt. Mensen moeten zich in de schulden steken om aan voedsel te komen. Mannen, vrouwen en kinderen zijn daardoor genoodzaakt om minder te eten -in plaats van 3 maar 2 maaltijden per dag. Pompen en putten zijn vervuild geraakt waardoor mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Een pastor vertelde ons van een familie waar twee kinderen zijn gestorven aan diarree. Door gebrek aan voedsel en goed drinkwater zijn kinderen en ouderen zeer gevoelig voor diarree, cholera en andere ziektes en kunnen er zelfs aan sterven".

Hulp van Tear in India
Tear helpt de slachtoffers van de overstromingen in Bihar en zes andere Indiase deelstaten. Via haar locale partners Eficor en Decipleship Centre helpt Tear de getroffen bevolking aan voedsel, drinkwater, huisraad (matten, borden, lepels, mokken, pannen, emmers) en sanitaire pakketten. Medische teams behandelen zieken en verlenen gratis medicijnen om epidemieën te voorkomen. Naast deze noodhulp biedt de ontwikkelingsorganisatie de bevolking ook structurele hulp bij de wederopbouw van hun land.





Ingezonden persbericht