Wageningen Universiteit

11 sep 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. G.J. Hiddink (Voedingsvoorlichting via intermediairen)

Co-Promotor: Prof.dr. C.M.J. van Woerkum (Promotor), Dr. M.A. Koelen

Volgens het âLevensloopperspectiefâ zijn er bepaalde kritische transities in het leven die mogelijk van blijvende invloed zijn op gezondheidsgedrag later in het leven.

Het doel van dit promotieproject was om een bijdrage te leveren aan de ideeën achter de promotie van gezonde voeding aan vrouwen in en rondom de zwangerschap, als zoân kritische transitie.

Om dit doel te verwezenlijken is het voedingsbewustzijn, het voedingsgerelateerd informatiezoekgedrag en de autonomie van de onderliggende motivaties van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap cross-sectioneel onderzocht. Het begrip voedingsbewustzijn geherdefinieerd. Voedingscommunicatie in de verloskundigenpraktijk kreeg speciale aandacht.

Uit het onderzoek bleek dat: 1) vrouwen in en rondom de zwangerschap meer dan anders gemotiveerd zijn om voedingsgedrag te veranderen, 2) voedingsbewustzijn, voedingsgerelateerd informatiezoekgedrag en onderliggende motivaties een goede basis zijn voor het identificeren van verschillende groepen vrouwen, en 3) voedingscommunicatie in de verloskundigenpraktijk verbeterd kan worden door rekening te houden met deze verschillende groepen vrouwen.

Titel proefschrift: "The Pregnancy: Time for a New Beginning! Exploring Opportunities and Challenges for Healthy Nutrition Promotion"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie