Dinsdag 11 september, nummer 39

AKKOORD TARIEVEN HUISARTSENZORG

Op 10 september hebben de LHV, ZN en VWS met elkaar gesproken over de toekomst van de huisartsenzorg. Aanleiding voor dit overleg is het aflopen van het Vogelaar akkoord per 1 januari 2008.

LHV, ZN en VWS constateren tot hun tevredenheid dat uitvoering van het Vogelaar akkoord zorgt voor een positieve wending in de huisartsenzorg, die geborgd en verder uitgebouwd moet worden. Tegelijkertijd zie je dat huisartsen en zorgverzekeraars soms nog stuiten op barrières in het huidige systeem. Deze barrières willen partijen, waar dat maar enigszins mogelijk is, wegwerken. Tegen die achtergrond hebben VWS, LHV en ZN de volgende afspraken gemaakt.

*

De eerstelijns gezondheidszorg en de positie van de huisartsenzorg zal verder worden versterkt. De speerpunten zoals vastgelegd in het Vogelaar akkoord blijven ook vanaf 2008 onverminderd van belang. Die speerpunten kunnen nog beter en nog eerder gerealiseerd worden als de eerstelijns zorgaanbieder meer vrijheden krijgt en nog meer gestimuleerd wordt om prestaties te leveren, die gekoppeld zijn aan kwaliteitsverbetering. Welke vorm dat krijgt, hangt steeds af van de lokale situatie.

*

Om dat te bereiken, is een bekostigingsstructuur nodig die lokale initiatieven van huisartsen en zorgverzekeraars mogelijk maakt. Het huidige systeem biedt die mogelijkheden ook wel, maar is soms erg ingewikkeld. Daarom willen LHV, ZN en VWS in 2008 samen werken aan verdere verbetering van de huidige (bekostiging-)structuur.

*

Een voorbeeld van waar het nog niet optimaal werkt, is het declaratieverkeer tussen huisartsen en zorgverzekeraars. Daarom zullen de LHV en ZN de declaratiewijzer en het gebruik en toepassing daarvan tegen het licht houden en waar nodig aanpassen.

*

Daarnaast zal met ingang van 1 januari 2008 een centraal inschrijfbestand gereed zijn, dat voor de jaren 2008 en 2009 voor wat betreft de bureau- en ontwikkelkosten gefinancierd zal worden door de zorgverzekeraars. In dit bestand wordt bijgehouden bij welke huisarts een burger staat ingeschreven. Dit moet het declareren van het inschrijftarief vergemakkelijken. ZN en de LHV zullen nader overleggen over de wijze waarop de concretisering en financiering zal plaatsvinden.

*

Substitutie van de tweede lijn naar de eerste lijn brengt zowel zorginhoudelijke als financiële voordelen met zich mee. Partijen spreken af zich in te zetten om deze substitutie van tweedelijns zorg naar de eerste lijn verder te vorm te geven.

*

De minister van VWS zal, in overeenstemming met de LHV en ZN, de NZa opdracht geven om de huisartsenzorg te onderzoeken. Dit onderzoek zal bestaan uit een analyse van de kosten van huisartsenzorg en een analyse van de te hanteren bekostigingssystematiek.

*

Om te beginnen aan de toekomst, moet het verleden eerst goed afgesloten worden. In het Vogelaar akkoord hebben partijen de tarieven noodzakelijkerwijs moeten baseren op een aantal aannames. Nu blijkt dat deze aannames niet juist zijn geweest. Er zijn in 2006 en waarschijnlijk ook in 2007 meer consulten en verrichtingen gedeclareerd dan partijen oorspronkelijk verwachtten. Zorgverzekeraars hebben daardoor aanzienlijk meer uitgegeven aan huisartsenzorg dan vooraf geraamd was.

*

Tegelijkertijd wil niemand zijn ogen sluiten voor de hiervoor geschetste positieve ontwikkelingen in de huisartsenzorg. Daarom hebben partijen afgesproken niet in te zullen grijpen in het systeem. Partijen willen er echter wel voor zorgen dat deze aannames vanaf 2008 beter aansluiten bij de werkelijkheid. Daarom is afgesproken dat de krachtens de Wet Marktordening Gezondheidszorg vast te stellen maximumtarieven tot en met 2008 ongewijzigd blijven. Zo blijft bijvoorbeeld het basis inschrijftarief ¤ 13 per kwartaal en het consulttarrief ¤ 9. ZN en de LHV zullen daartoe een gezamenlijkk verzoek indienen bij de NZa.

-o-o-o-

Noot voor redacties (