RVD / Kon.Huis nr. 170: Koningin - Stadsarchief Amsterdam

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

KONINGIN OPENT NIEUWE STADSARCHIEF AMSTERDAM

Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 12 september in Amsterdam het nieuwe Stadsarchief, het monumentale gebouw De Bazel. Na de renovatie van dit uit 1926 stammende pand heeft Amsterdam nu voor zijn 40 strekkende kilometer historische documenten een van de modernste archiefbewaarplaatsen ter wereld.

Het gebouw aan de Vijzelstraat werd ontworpen door K.P.C. de Bazel en geldt als zijn belangrijkste werk. Oorspronkelijk heette het De Spekkoek, tegenwoordig De Bazel, naar de architect. Het was eerst hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij, later van ABN Bank en ABN-AMRO. Toen die in 1999 naar de Zuidas vertrok, kocht de gemeente Amsterdam het pand om er, na een grondige renovatie, het Gemeentearchief te huisvesten. Bij de verhuizing vanaf de Amstel krijgt dit een nieuwe naam: Stadsarchief.

De monumentale ruimten van De Bazel - onder meer de stijlkamers en de trappenhuizen - zijn zorgvuldig gerestaureerd. Door bouwtechnische ingrepen, zoals verwijdering van de tussenverdiepingen, dringt daglicht door tot de publiekruimten. Grote glazen nissen bij de hoofdingang verbinden het interieur met de straat. Ontwerp, verbouwing en renovatie stonden onder leiding van architectenbureau Claus en Kaan. Architectenbureau Fritz verzorgde de restauratie van de historische interieurs.

De Bazel heeft een capaciteit van ruim 50 strekkende kilometer met 16 verschillende klimaatzones voor het bewaren van de 40 kilometer Amsterdamse documenten. Dat zijn teksten, prenten en tekeningen op perkament en papier, foto's, negatieven, audiovisueel materiaal en digitale bestanden. De nieuwe huisvesting biedt het publiek een interactief informatiecentrum, een zaal voor bestudering van originelen en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. In het souterrain is de Schatkamer, waar originele stukken uit de archieven en collecties het verhaal van Amsterdam vertellen. In de filmzaal zijn beelden van Amsterdam te zien volgens de cineacformule.

Naast de archieven van de gemeente Amsterdam bewaart het Stadsarchief particuliere archieven van bedrijven, instellingen, families en personen, zoals Heineken, De Bijenkorf en Artis.

Noot voor redacties (