Gemeente Rotterdam

Dit jaar vindt de Week van de Alfabetisering plaats van 8 tot en met 14 september. De hele week vinden er activiteiten plaats om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen, waaronder de première van de documentaire 'Ongeletterd'.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij veel moeite hebben met lezen en schrijven en dat ze hiervan in het dagelijks leven, thuis, op school en op het werk hinder ondervinden. Van deze 1,5 miljoen zijn 1 miljoen mensen geboren en opgegroeid in Nederland en 500.000 hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid en laten veel organisaties zien met welke concrete projecten zij laaggeletterdheid bestrijden.

Première documentaire 'Ongeletterd'
Eén van de activiteiten deze week is de landelijke première van de documentaire 'Ongeletterd' op 12 september. Deze film toont op indringende wijze het leven van Anneke, een jonge laaggeletterde vrouw, die door beter te leren lezen en schrijven haar zelfvertrouwen vergroot. De documentaire is een coproductie van Memphis Film en Television en de NCRV. De documentaire gaat groots in première in Pathé Tuschinski in Amsterdam tijdens een feestelijke bijeenkomst rond de jaarlijkse uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal een toespraak houden en de prijzen uitreiken. De prijzen zijn ingesteld in 2004 en worden toegekend aan innovatieve projecten met een landelijke voorbeeldwerking. Tijdens deze bijeenkomst zal H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden haar jaarlijkse toespraak houden. Hierna vindt de landelijke première plaats van de documentaire 'Ongeletterd'.

Rotterdamse tv-serie Hotel Totaal
In een aantal bioscopen in het land wordt deze documentaire eveneens vertoond. In Rotterdam is dat ook op 12 september om 16.00 uur in bioscoop Lantaren-Venster. De documentaire wordt in Rotterdam voorafgegaan door een speciaal voorprogramma. Een aflevering van de tv-serie 'Hotel Totaal' van ETV Rotterdam met Martin van Waardenberg in één van de hoofdrollen. Hotel Totaal is komedie voor een breed publiek, maar kan ook ingezet worden tijdens de lessen Nederlands in het voortgezet onderwijs, volwasseneneducatie en inburgeringstrajecten. Hotel Totaal onderstreept de kracht van taal en taalbewustzijn op een frisse, speelse manier. De serie is één van de middelen die de gemeente inzet in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid
De gemeente Rotterdam pakt de komende jaren laaggeletterdheid fors aan door tijdig het probleem te signaleren, bewustwording, het taboe te doorbreken en laaggeletterden te stimuleren een cursus te volgen. Een van de doelstellingen is het verhogen van het aantal trajecten Nederlands van 560 naar 1000 op jaarbasis.

Bron: Bestuursdienst, 11-09-2007