Academisch Ziekenhuis Groningen

Presentatie DVD 'Chronisch Ziek'

11 september 2007 Leven met een chronische aandoening kost veel energie. Ook kan het psychische problemen met zich meebrengen. Journalist en presentator Hanneke Groenteman interviewde zeven mensen met een chronische aandoening. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Researchgroep voor Informatie en Organisatie Management (RIOM) maakten er een DVD van, waarin het leven met een chronische ziekte en de sociale en maatschappelijke gevolgen daarvan centraal staan.

Op 12 september vindt de officiële presentatie van de DVD 'Chronisch Ziek' plaats en wordt deze overhandigd aan de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

Het aantal mensen met een chronische ziekte zal de komende 20 jaar flink toenemen. Zo wijst recent onderzoek van het RIVM uit dat naar verwachting in 2025 ongeveer 940.000 mensen diabetes hebben, 1.200.000 mensen osteoporose en 540.000 mensen COPD (chronische obstructieve longziekten).

Chronisch zieken streven er doorgaans naar zo goed mogelijk te leven met de aandoening. Hoe dit te doen is niet altijd eenvoudig en niet voor iedereen hetzelfde. De geïnterviewden op de DVD 'Chronisch Ziek' hebben verschillende aandoeningen: reuma, hartfalen, ziekte van Parkinson, longemfyseem, diabetes, ziekte van Crohn in combinatie met de ziekte van Bechterew en multiple sclerose. In diverse interviewfragmenten laten zij zien hoe zij omgaan met de verwerking van de diagnose, de veranderingen in relaties met naasten, de gevolgen voor het werk en de wisselende hoeveelheid energie.

Ervaringdeskundigheid
Namens de CG-Raad zal directeur Ad Poppelaars de DVD in ontvangst nemen: De DVD geeft een uitstekend beeld van hoe de betrokkenen hun leven op een positieve manier inhoud geven en niet bij de pakken neerzitten. Deze ervaringsdeskundigheid is, naast medische kennis over chronische aandoeningen, zeer waardevol. Bovendien draagt het bij aan de erkenning dat een chronische ziekte, behalve medische, ook allerlei andere gevolgen heeft voor de mensen die het betreft.

De DVD is bedoeld ter ondersteuning van en als inspiratie voor mensen met een chronische aandoening, hun naaste omgeving, patiëntenorganisaties en zorgverleners. Meer informatie over (het bestellen van) de DVD is beschikbaar op www.dvdchronischziek.nl

De DVD is tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van Stichting Centraal Fonds RVVZ, Stichting Loterijacties Volksgezondheid, Stichting VSBfonds en het UMCG.