Drie zorgprojecten genomineerd voor Univé Paludanus Prijs 2007

12/09/2007 09:49



Univé Verzekeringen



Alkmaar, 12 september 2007

P E R S B E R I C H T

Drie zorgprojecten genomineerd voor Univé Paludanus Prijs 2007

ALKMAAR - De nominaties voor de Univé Paludanus Prijs 2007 zijn bekend. De jury, onder leiding van Pia Dijkstra, heeft drie projecten genomineerd voor de jaarlijkse zorgprijs. De genomineerde projecten zijn het 'POP Expertise Centrum' van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam, 'Herkenning van de verworven niet-scrotale testis' van het Medisch Centrum Alkmaar te Alkmaar en 'Time is Brain' van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. De organisaties zetten zich in om de kwaliteit van zorg rondom de patiënt en consument te verbeteren. Veel initiatieven zijn nauwelijks zichtbaar. Univé wil de kwaliteit van de gezondheidszorg zichtbaar maken en bevorderen. De winnaar wordt bekend gemaakt op 13 december 2007 op Landgoed Duin? in Santpoort.

Voor de Univé Paludanus Prijs zijn tweeënveertig zorginnovatieve projecten aangemeld. Projecten die met een zichtbaar resultaat een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg in Nederland, waarbij de patiënt en consument centraal staan. De jury heeft drie zorgprojecten genomineerd voor de Univé Paludanus Prijs 2007:

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis met 'POP Expertise Centrum Amsterdam' Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen en kraamvrouwen heeft een psychiatrische aandoening zoals een depressieve stoornis, een paniekstoornis, een psychose tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Psychiatrische stoornissen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot verloskundige complicaties en na de bevalling tot een gestoorde moeder-kind band. Er bestaat een grote kans dat deze problemen zich herhalen. In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is een expertise- en behandelcentrum opgezet waar vanuit afgestemde zorg wordt verleend aan zwangere vrouwen en kraamvrouwen met een psychiatrische aandoening. Er is een intensieve samenwerking tussen de psychiater, de gynaecoloog en de kinderarts, die in het kader daarvan ook gezamenlijk poliklinisch spreekuur doen en visite lopen op de kraamafdeling. Het POP-centrum (psychiatrie, obstetrie en pediatrie) ondersteunt huisartsen en vroedvrouwen door het geven van voorlichting, advisering en behandeling. Ter ondersteuning hiervan is een website ontwikkeld en een polikliniek en een klinische voorziening (kraambed) gerealiseerd.

Medisch Centrum Alkmaar met 'Herkenning van de verworven niet-scrotale testis' Het Medisch Centrum Alkmaar heeft in onderzoek aangetoond dat bij jongens in de prepuberteit bij wie een zaadbal nog niet is ingedaald, een operatieve ingreep niet nodig is. Gebleken is dat bij 3 van de 4 jongens met een niet-aangeboren (= verworven) niet ingedaalde zaadbal de bal alsnog in de puberteit spontaan indaalt. Als de zaadbal in de puberteit nog niet is ingedaald, kan alsnog geopereerd worden. Een niet ingedaalde zaadbal kan tot verminderde vruchtbaarheid leiden. In het Medisch Centrum Alkmaar wordt vrijwel geen chirurgische ingreep meer verricht in de prepuberteit bij jongens met een niet-aangeboren niet ingedaalde zaadbal. Als dit beleid landelijk wordt overgenomen zal het aantal ingrepen dalen van 3.500 tot ongeveer 1.400 per jaar. Het leed dat een operatie bij een jong kind teweeg kan brengen blijft bespaard.

Academisch Medisch Centrum met 'Time is Brain'
Patiënten met een beroerte, herseninfarct of hersenbloeding worden in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zo snel mogelijk op de Acute Hersen Hulp behandeld. Van cruciaal belang is om de patiënt met een acuut herseninfarct binnen drie uur te behandelen. Iedere seconde telt. Door een nauwe samenwerking tussen ambulancediensten uit de regio en medewerkers van de afdelingen Spoedeisende Hulp, Radiologie en Neurologie van het Academisch Medisch Centrum wordt de tijd tussen de aankomst en het starten van de behandeling verkort. Door dit strak multidisciplinair behandelprotocol is de tijd tussen aankomst en behandeling verkort van 75-90 minuten naar gemiddeld 26 minuten. Voor een groep patiënten wordt zeer ernstige invaliditeit en een opname in een verpleeghuis voorkomen. Zij hebben grote kans op een goed herstel.

Prijsuitreiking
Van de genomineerde projecten wordt een film gemaakt. Op 13 december 2007 worden de films gepresenteerd, waarna het project wordt toegelicht door de organisatie. De jury maakt dezelfde middag bekend welk project de Univé Paludanus Prijs 2007 en het geldbedrag van Euro 10.000,-- wint. De prijsuitreiking vindt plaats op Landgoed Duin? in Santpoort. De toegang is vrij. Meer informatie over de prijs staat op www.unive.nl/paludanusprijs.

Jury
De jury bestaat uit Pia Dijkstra, voorzitter (TV-presentatrice Gezondheidsprogramma's AVRO), mw. Drs. I. van Bennekom (Directeur Nedederlandse Patiënten Consumenten Federatie), mw. E. de Visser (onderzoeksjournaliste De Volkskrant), Dr. M.J.W. Sprenger (Directeur-Generaal van RIVM) en Prof.Dr. P.A. V(oo)ute (Em. Professor Kindergeneeskunde i.h.b. kinderoncologie Universiteit van Amsterdam).

Achtergrond Univé Paludanus Prijs
De prijs ontleent haar naam aan Bernardus Paludanus (1550-1633), destijds stadsdokter in Enkhuizen en internationaal vermaard wetenschapper. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs is een peperboompje. Paludanus is met een peperboompje vereeuwigd op een schilderij in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan peper werd toen een geneeskrachtige werking toegedicht. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs symboliseert peper als een prikkel om kwaliteitsverbeteringen in de gezondheidszorg voor een breed publiek zichtbaar te maken.

Over Univé
Univé Verzekeringen is een coöperatieve verzekeraar en werkt zonder winstoogmerk. Univé biedt brand-, zorg-, schade- en levensverzekeringen tegen concurrerende premies. Univé is onderdeel van Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT). Samen behartigen zij de belangen van ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden en 800.000 schadeverzekerden. Meer informatie over Univé vindt u op www.unive.nl.


-------------------- EINDE PERSBERICHT ------------------------





http://www.unive.nl/paludanusprijs


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,