AutoRai

Saab viert dertig jaar turbotechniek tijdens IAA 2007

(9/12/2007)
De IAA in Frankfurt was in 1977 het podium waar Saab de autowereld verbaasde met de introductie van het eerste model met turbomotor. Precies dertig jaar later staat Saab bij deze heuglijke gebeurtenis stil met de onthulling van de Saab Turbo X Black Limited Edition, als eerbetoon aan de eveneens in zwart uitgevoerde Saab 900 Turbo van dertig jaar geleden. Tegelijkertijd toont Saab in Frankfurt voor het eerst de vernieuwde 9-3 range aan het publiek.

Anno 2007 is de turbotechniek nog altijd de hoeksteen van de Saab-filosofie van right-sizing, waarbij een turbomotor met een relatief kleine cilinderinhoud indrukwekkende prestaties combineert met verantwoordelijkheid voor het milieu. Deze filosofie is zeker van toepassing op de BioPower-modellen van Saab, waarmee het merk in Europa koploper is in het snel groeiende segment van Flex-fuel voertuigen.

Wereldprimeur: de Saab Turbo X

Saab viert drie decennia turbotechniek met de introductie van de Saab Turbo X, een op de bestuurder gericht voertuig met vierwielaandrijving. Binnen het gamma van Saab vestigt de Turbo X een nieuwe norm ten aanzien van prestaties.

* De Black Limited Edition is een eerbetoon aan de eerste, in zwart uitgevoerde Saab 900 Turbo.

* De innovatieve Saab XWD zorgt voor uitnodigende rijeigenschappen en betere controle.

* Het koppel is actief verdeeld over beide assen en de achterwielen.

* De wielophanging en de elektronische hulpsystemen zorgen voor optimale wegligging.

* 2.8-liter V6 turbomotor met 280 pk (/206 kW) en een Koppel van 400 Nm; 0 â 100 km/u in 5,7 seconden.

* Stijlaccenten verbeteren de aerodynamische eigenschappen.

Publieksdebuut: de vernieuwde Saab 9-3 range

Een stoer, meer zelfverzekerd uiterlijk op basis van de Scandinavische designtraditie van Saab en de veelgeprezen Aero X concept car kenmerken de vernieuwde Saab 9-3.

* De carrosserie is, van de A-stijl tot en met de voorbumper, compleet nieuw vormgegeven.

* De 9-3 heeft strakkere lijnen en nieuw vormgegeven portieren en voor- en achterbumper.

* De 1.9 TTiD dieselmotor (180 pk/132 kW) met tweetrapsturbo zorgt voor een toonaangevende combinatie van kracht, efficiency en schone uitstoot.

* Het leveringsprogramma is uitgebreid met een krachtiger Saab BioPower (E85) motor met een vermogen van 200 pk (147 kW)