AutoRai

Revolutionaire ultracompacte iQ-concept van Toyota

(9/12/2007)
Het iQ-concept van Toyota staat voor een toonaangevende verschuiving in het ontwerp van compacte autoâs â een concept car die de conventionele manier van denken in de auto-industrie zal veranderen: klein maar ruim, volwaardig en toch compact. Deze ultracompacte, ruimtelijke en milieuvriendelijke auto optimaliseert de levensstijl van de hippe inwoners van de Europese steden.

Het iQ-concept is ontstaan in ED^2, de geavanceerde Europese ontwerpstudio van Toyota in het zuiden van Frankrijk. Daar wordt gewerkt volgens de Vibrant Clarity-filosofie, die streeft naar een futuristisch, intelligent en energiek ontwerp zonder daarbij concessies te doen aan het doel en de functie van een auto.

Wahei Hirai, Managing Officer van de ontwerpstudio van Toyota Motor Corporation: âHet iQ-concept reflecteert en benadrukt de levensstijl van de eigenaar. In een stedelijke omgeving drukken mensen zichzelf graag uit aan de hand van een dynamisch en prikkelend design, maar dat mag niet ten koste gaan van grootte, functionaliteit en CO -emissie. Deze tegenstelling stond centraal in het iQ-concept en heeft geleid tot een manier van denken die de J-factor wordt genoemd â een filosofie die de kern vormt van al onze activiteiten.

Met een lengte van iets minder dan drie meter (2,98 meter) is het iQ-concept een revolutionaire benadering van de uitvoering en het ontwerp van autoâs. Het zoekt de uitdaging op in de huidige beperkingen van ultracompacte stadsautoâs en biedt een comfortabel interieur voor vier of drie volwassenen en bagageruimte: unieke veelzijdigheid met een minimale mondiale voetafdruk.

Het nieuwe iQ-concept versterkt de doelstelling van Toyota om de uitstoot van schadelijke stoffen door middel van innovatie te beperken. Met de toenemende verkeersdrukte in stedelijke gebieden en groeiende bezorgdheid over de uitstoot van schadelijke stoffen door autoâs, ontketent het iQ-concept een revolutie op het gebied van auto-ontwerp en mondiale voetafdruk en markeert daarmee een stap verder op de weg naar een duurzame toekomst.

Modieus en toch functioneel ontwerp

* Drie Vibrant Clarity-elementen

* Dynamisch en uitdagend exterieur

* Functioneel en esthetisch interieur

* Scherpe kleurstellingen

Alle aspecten van het compacte iQ-concept stralen een ongekend vertrouwen en levendigheid uit, die de auto de karakteristieke energie en het typerende karakter geven waarmee hij zich op modieuze wijze kan onderscheiden in een stedelijke omgeving.

In het ontwerpproces staan drie kernwaarden van de Vibrant Design-filosofie van Toyota centraal:


1. Perfectioneren van onbalans
Het exterieur is eenvoudig en uitdagend met een stabiel en krachtig postuur, dat nog wordt versterkt door het contrast tussen de breedte en lengte van de auto. Van opzij gezien geven de korte overhang en het cab-forward silhouet een dynamische indruk, terwijl de interieurruimte optimaal is. De krachtige uitstraling van het front met de kleine maar sterke structuur geven de auto een iconische waarde.


2. Geïntegreerde onderdelen-architectuur
De uitstraling van de structuur en constructie stonden centraal bij het eenvoudige en toch energieke ontwerp en dragen duidelijk bij aan het concept van de auto. De structuur rond de 17â wielen is onderdeel van de minimale overhang voor en achter, wat de auto een sterk en wendbaar karakter geeft.

De geometrische structuur van het dashboard maakt van het interieur een open en ruimtelijke omgeving. Het instrumentarium bevindt zich tussen de vloeiende lijnen van de eenvoudige, golvend middenconsole en vormt een duidelijk en stralend middelpunt. De cilindrisch uitstroomopeningen van de airconditioning zijn perfect afgestemd op hun functie. Het resultaat is een uiterst harmonieus geheel.


3. Vrije geometrie
De oppervlakken van het exterieur van het iQ-concept sluiten zeer nauw op elkaar aan maar zijn toch voorzien van voldoende beweging en emotie om het ontwerp fris en eigenzinnig te houden. De karakteristieke lijnen van de raamopeningen vormen een strak geheel met de omringende oppervlakken.

In het interieur zijn de golvende lijnen van de middenconsole doorgetrokken in de portierbekleding. De zachte materialen zijn uitnodigend en staan voor een perfecte combinatie van schoonheid en functionaliteit. Kortom, de prikkelende stijl van het iQ-concept is klaar voor de stedelijke omgeving.

Het gevoel van een levendige, stedelijke subcultuur wordt doorgetrokken in de unieke carrosseriekleuren: parelwit met een purperen glinstering, in harmonie met het interieur. Dat gevoel wordt nog verder versterkt door de stuurwielbekleding van imitatie-slangenleer en de purperen accenten in het interieur en in de stoelbekleding, de portierbekleding en het dashboard.

Compact zonder concessies

* Intelligent gebruik van ruimte

* Veelzijdige zitplaatsen voor 3+1 personen
* Fascinerend geheel van vorm en functie

* Alle veiligheidskenmerken

Het iQ-concept is ontworpen als de kleinste vierpersoons concept car ter wereld. Met een lengte van iets minder dan drie meter (2980 mm) is de concept car 425 mm korter dan de Toyota Aygo en meer dan 770 mm korter dan de Toyota Yaris. Wat breedte en hoogte (1680 mm x 1480 mm) betreft is de concept car echter vergelijkbaar met de Yaris. Met andere woorden, achter het ultracompacte exterieur gaat een ruimtelijk interieur schuil.

Het iQ-concept is echter altijd veelzijdig en praktisch. Er is voldoende ruimte voor vier personen (drie volwassenen en een kind) of de vierde zitplaats kan worden gebruikt als bagageruimte. Hiervoor is een revolutionair en intelligent 3+1-concept toegepast. Het dashboard is zo ontworpen dat er meer ruimte is gecreëerd voor de voorpassagier.

Normaal gesproken zitten de bestuurder en voorpassagier naast elkaar. Maar om (meer) zitruimte te bieden aan een derde volwassene of aan een volwassene en een kind kan de stoel van de voorpassagier verder naar voren worden geplaatst, waardoor achterin meer en een beter toegankelijke ruimte ontstaat.

Dankzij het intelligente, ruimtebesparende ontwerp en de compact uitgevoerde technologie is meer ruimte gecreëerd in het passagierscompartiment. Het dashboard dankt zijn unieke vorm aan de ultracompacte verwarmings- en ventilatie-unit, waardoor meer ruimte is vrijgekomen in de middenconsole.

Het instrumentarium bevindt zich bovenop het dashboard, dat qua mysterieuze vorm doet denken aan een dubbelgevouwen blaadje. Met een enkele, centraal geplaatste knop in de middenconsole kan de bestuurder eenvoudig de temperatuur en ventilatie van het interieur regelen. Deze wordt vervolgens weergegeven op het display in het midden van het dashboard.

De snelheid, het motortoerental en de hoeveelheid brandstof worden driedimensionaal weergegeven op een display boven de stuurkolom. Het audio- en navigatiesysteem kan met stuurwieltoetsen worden bediend. De intelligente, hi-tech oplossing voor het rijden in stedelijke gebieden â een stand-alone, head-up GPS-systeem â bevindt zich binnen het gezichtsveld van de bestuurder, maar wordt doorzichtig zodra het is uitgeschakeld.

Het panoramische zonnedak zorgt voor extra veel lichtinval, zodat passagiers zich niet opgesloten voelen in een conventioneel compartiment. âs Avonds en âs nachts wordt de verlichting in het interieur gedempt. De sfeer die dan ontstaat versterkt de modieuze uitstraling van de concept car.

Ondanks het ultracompacte ontwerp zijn er geen concessies gedaan aan de veiligheid. Sterker nog, veiligheid staat altijd voorop. De veiligheid van het sterke passagierscompartiment garandeert optimale opname van de energie die vrijkomt bij aanrijdingen.

Met het iQ-concept introduceert Toyota een intelligent nieuw ontwerp met hoogwaardige technologie â een verfrissende oplossing voor personenvervoer in de stad. Het iQ-concept is de ultieme milieuvriendelijke stadsauto in een revolutionaire uitvoering en met een intelligent ontwerp.