Dienstenbond CNV

Nieuws


12 september 2007

Kruideniersdiscussie over loonsverhoging supermarktpersoneel eindelijk voorbij?

Supermarktwerkgevers met een eigen winkel zijn akkoord gegaan met de betaling van de loonsverhoging aan de zogemaamde periodeloners. De grote werkgevers, verenigd in de VGL, beraden zich nog.

In de afgelopen periode is er druk overleg geweest rondom de uitbetaling van de loonsverhoging van 2% per 1 augustus voor zowel maand als periodeloners. Periodeloners ontvangen hun loon per 4 weken en niet per maand. De discussie was of er tijdens de cao-onderhandelingen expliciet was afgesproken dat de loonsverhogingen van 2 procent per 1 augustus en 1 procent per 1 januari ook zou worden uitbetaald aan werknemers die periodelonen ontvangen. Supermarktwerkgevers wilden de salarisstijging uitbetalen per 13 augustus en 31 december. Supermarktmedewerkers met een periodeloon dreigden hierdoor enkele tientjes per persoon mis te lopen.

Werkgevers waren van mening dat de geschiedenis had uitgewezen dat medewerkers die een periodeloon ontvangen nu weliswaar een nadeel hadden ten opzichte van degene die per maand zijn loon ontving. Maar eerder zouden periodeloners een voordeel hebben gehad. De bonden zijn echter van mening dat de historie juist laat zien dat er geen peil op te trekken is en bovendien afspraak blijft afspraak.

Uitkomst aan werkgeverszijde heeft nu opgeleverd dat de werkgeversdelegatie van supermarktwerkgevers met een eigen winkel wel akkoord zijn gegaan met de betaling van de periodeloners. De werkgeversdelegatie van de grootwinkelbedrijven (VGL) zoals AH, Dirk vd Broek en andere beraden zich nog. De medewerkers werkzaam bij de grote winkelformules moeten dus even afwachten maar naar verwachting zal er deze week duidelijkheid komen.