Gemeente Alkemade


Regio Holland Rijnland stelt subsidie beschikbaar voor ' Civil Society' projecten


12-09-2007

Holland Rijnland nodigt particulieren en organisaties in de regio uit om projecten in te dienen op het gebied van de ´Civil Society´. Deze projecten, waarbij de betrokkenheid bij publieke zaken, maatschappelijk zelfbestuur, gemeenschapszin en vrijwilligheid centraal staan kunnen in aanmerking komen voor in totaal ¤30.000 subsidie.

De gemeenten zijn momenteel bezig met de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een onderdeel van deze wet is de opdracht aan gemeenten een goede samenleving in buurten, wijken, dorpen en steden te bevorderen en te ondersteunen (Civil Society). Inwoners kunnen door deel te nemen in buurtcomités, in kerken, sportverenigingen en culturele verenigingen maatschappelijk betrokken zijn. De gemeenten van Holland Rijnland willen deze betrokkenheid van de burgers en het particulier initiatief vergroten. Daarom stellen de gemeenten samen met de provincie Zuid-Holland een subsidie van ¤ 30.000.-.beschikbaar voor projecten die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Er worden twee projecten geselecteerd. Ieder project kan voor maximaal ¤ 15.000, - worden uitgevoerd.

Voorbeelden waar aan gedacht kan worden:


* Inwoners helpen elkaar: buddy projecten tegen eenzaamheid, het helpen van risicojongeren.
* inwoners zetten zich in voor de eigen gemeenschap: vrijwilligers bemiddelen bij conflicten in de buurt, opzetten van burenhulp.
* inwoners maken samen plannen voor hun eigen dorp: initiatief voor het organiseren van meer lessen op het gebied van beweging, gesprekken aan "de keukentafel" over vergroten leefbaarheid.
* inwoners organiseren recreatieve of culturele activiteiten: het opzetten van een kunstenaarsplatform dat activiteiten organiseert, het organiseren van activiteiten in de wijk.

De projectaanvragen moeten voor 1 oktober 2007 ingediend worden bij het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Meer informatie over het indienen van uw projectaanvraag kunt u vinden op www.hollandrijnland.net. Bij de gemeente Alkemade kunt u ook uw vragen stellen over deze subsidiemogelijkheid. U kunt hiervoor mevrouw Heeres benaderen op tel. (071) 332 72 10.