Gemeente Hilversum

Nieuwe impuls voor de wijk Over 't Spoor


11 september 2007
Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met plannen voor de ontwikkeling van Over 't Spoor. Aan de Larenseweg komt ruimte voor maatschappelijk voorzieningen op gebied van onderwijs, kinderopvang, sport en vrijetijd. Ook komen er 275 woningen en een nieuw wijkcentrum. Daarnaast zijn de randvoorwaarden voor nieuwbouw aan de MediaAcademie aan de Noorderweg vastgesteld. Met deze plannen krijgt de ambitie om van Over 't Spoor een aantrekkelijke wijk te maken gestalte.

In de plannen is veel plaats voor maatschappelijke voorzieningen, met name aan de Larenseweg. Op het Lemetterrein, dat in handen is van woningcorporatie De Alliantie is ruimte voor leerweg ondersteunend onderwijs in combinatie met een sportzaal. Op het Lucentterrein kunnen
275 woningen komen en het nieuwe wijkcentrum, de speel-o-theek, de bibliotheek en een speel-sportvoorziening. Op het terrein van de Melkfabriek van Campina komen een basisschool, kinderopvang SKH en een peuterspeelzaal. Het gebouw van de Melkfabriek blijft behouden.

Creatieve bedrijven
De MediaAcademie aan de Noorderweg mag worden uitgebreid met nieuwbouw. Het voormalige hotel Santbergen is mede vanwege de locatie een goede plaats voor creatieve bedrijvigheid, zoals kunst, (multi)media, creatief zakelijke dienstverlening, of zelfs een kleinschalig hotel. Ruimte voor deze creatieve bedrijvigheid komt er op de begane grond en de eerste verdieping. Daarboven kunnen in maximaal zes bouwlagen starterswoningen komen. Het moet wel een statig pand blijven met een bijzondere architectonische uitstraling.

Cultureel erfgoed
De Larenseweg wordt in de plannen een lange groene laan met vrijliggende fietspaden die vier verschillende soorten bebouwing kent. Tussen de burgerlijke huizen, de stadse, industriële en statige panden komen doorkijkjes de wijk in, waarbij de vele industrieel ogende panden voor een afwisselend beeld zorgen. Het industriele erfgoed blijft behouden. De plannen brengen nieuwe kansen voor maatschappelijke instellingen. Deze krijgen in de toekomst een plek aan de Larenseweg.

Interactief
Betrokken partijen kregen al in een vroeg stadium de kans om mee te denken over de plannen. Een grote rol was daarbij weggelegd voor De Alliantie en Dudok Wonen als eigenaren van veel grond. Ook maatschappelijke organisaties in de wijk deden mee. "Op deze plek laten we als gemeente zien dat we samen met partijen op een slagvaardige manier plannen kunnen maken voor een levende creatieve wijk", aldus wethouder Ben Hammer.

Inspraak over de definitieve plannen volgt in een later stadium.