Gemeente Zwolle

Inhoud: Veilige situaties

Mijn werk? Ik zorg voor schone en veilige situaties op straat!

Zwolle is één van de weinige gemeenten in het land met een eigen kwekerij, dus ik heb een bijzondere functie. Deze kwekerij zit in Herfte op een terrein van 5,5 hectare, dat we hebben gehuurd van de Wezo. Eerst zaten we naast de begraafplaats, Kranenburg, maar omdat deze zo uitbreidt, moeten we daar weg. Wij kweken alleen bomen voor eigen gebruik. Alle bomen die je hier ziet, vind je over een paar jaar terug langs een straat, in een park of plantsoen.

Veilige situaties

Foto Herbert Bastiani open dag Wijkzaken We kopen de bomen van een boomkwekerij die ze opkweekt vanaf niets, zeg maar. Als ze dan een stammetje hebben van ongeveer duimdikte, komen ze naar ons en kweken wij ze verder op. Dat doe ik samen met een collega via een uitzendbureau en soms ook met hulp vanuit de Wezo. Onze bomen staan hier zo'n drie tot vier jaar. Daarna gaan ze de stad in.

Zwolle is groenste stad van Nederland en zelfs van Europa, en het voorwerk daarvoor wordt voor een deel hier gedaan. Als er een boom in de stad dood gaat of slecht wordt, dan vervangen de wijkteams hem door een nieuwe, gezonde boom van ons die we hebben opgekweekt met biologische middelen. Onze kwekerij heeft namelijk ook een EKO-keurmerk. Het is heel goed mogelijk om met respect voor de natuur aan gewasbescherming te doen. Dat geldt ook voor onkruidbestrijding, daar komt bij ons geen gif aan te pas, dat gaat allemaal mechanisch.

We snoeien de bomen tijdens hun groeiperiode met een speciale hoogwerker. Vroeger gingen we daarvoor met een ladder alle bomen langs, maar dan ben je meer tijd kwijt met heen en weer klimmen dan met snoeien. Die rijdende hoogwerker maakt dat werk een stuk makkelijker.

Vanaf november tot en met april gaan we de bomen afleveren. Je mag een boom namelijk niet op elk willekeurig moment planten. We rooien ze met een rooimachine achter een tractor of met een kraan die we daarvoor inhuren. En dan gaan ze uiteindelijk weg om weer plaats te maken voor nieuwe boompjes.

Herman Dijk
voorman/kweker Stadskwekerij

Wil je ook zien hoe ik hier werk? Kom dan op 22 september 2007 naar onze open dag! Kijk voor meer informatie op
www.ontdekdegeheimenvandestad.zwolle.nl.
omhoog
Bron: R Aartsen
Datum van 21-08-2007 tot 01-10-2007