Ministerie van Defensie

12-09-2007 09:22

VAN NES EN PELIKAAN SAMEN STERK IN RAMPGEBIED

Foto: ministerie van Defensie - Hr.Ms. Pelikaan vetrok zaterdagavond vanuit de Nederlandse Antillen naar het rampgebied

Het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan is gisteren gearriveerd in het rampgebied bij Nicaragua, dat is getroffen door orkaan Felix. Samen met de bemanning van Hr.Ms. van Nes, die al sinds zaterdag hulp verleent aan de slachtoffers, is gestart met een omvangrijke logistieke operatie.

Bekijk de foto's

Het is de bedoeling vijftien ton hulpgoederen direct af te leveren in het zwaar getroffen dorpje Dakura. Vanaf de vroege ochtenduren vloog de boordhelikopter van Hr.Ms. Van Nes af en aan om 172 shelterboxen, duizenden noodrantsoenen, zeven pallets drinkwater, waterzakken, jerrycans, brandstoftankjes, rugzakken en medicijnen aan wal te brengen. Ook nam het schip nog goederen mee om de werkzaamheden op het land te vergemakkelijken, zoals hamers, pikhouwelen, kettingzagen en rubberboten.

Foto: ministerie van Defensie - Dit meisje had dagenlang niet gegeten. De manier waarop ze de crackertjes uit het noodrantsoen in haar handen klemt, maakte grote indruk op de commandant van Hr.Ms. van Nes

Het gecombineerde medische team van beide schepen openden een medische post in Dakura. In samenwerking met een lokale verpleegkundige konden daar direct de eerste patiënten worden behandeld.

"Een gigantische inspanning", noemt kapitein-luitenant-ter-zee Wolter Sillevis Smitt, commandant van Hr.Ms. Van Nes, de operatie. "Maar geweldig om te zien dat de goederen direct terecht komen waar ze het hardst nodig zijn."

Foto: ministerie van Defensie - De enige waterput bleek vergiftigd. Het technisch team zorgde weer voor schoon en vers water.

Ook gisteren besefte de bemanning weer hoe elke inspanning een verschil kan maken. In een dorpje met vijfduizend inwoners, waar letterlijk geen huis meer overeind staat, bleek de enige waterput vergiftigd. Met pompen verwijderde het technisch team van de Van Nes het vervuilde water, zodat het weer kon volstromen met vers water. Sillevis Smitt: âToen vanochtend bij controle bleek dat de kwaliteit goed genoeg is om te drinken, ging er letterlijk een gejuich door het schip. Dat zijn de dingen waarvoor iedereen het voor doet."

Gerelateerde links:
Ook Hr.Ms. Pelikaan op weg naar rampgebied (video) Hr.Ms. Van Nes biedt hulp in rampgebied