Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Alcoholbus tegen rijden onder invloed

Ontwerpwedstrijd voor opvallende lay-out

Gooi en Vechtstreek, 12-09-2007 o Politie Gooi en Vechtstreek heeft sinds enkele weken de beschikking over een transportbus die speciaal ingezet wordt voor het vervoer van aangehouden bestuurders die verdacht worden van het rijden onder invloed. De bus is herkenbaar aan een groot rood vraagteken op de zijkanten en achterkant. Dit voertuig is speciaal aangeschaft om de herkenbaarheid van de toch al veelvuldige alcoholcontroles in de regio nog meer te accentueren.

Alcoholgebruik is in de regio Gooi en Vechtstreek een groot probleem, en het rijden onder invloed is daar een uitvloeisel van. Waar landelijk een gemiddelde van 3,0 procent gescoord wordt (met regios van 1,0 procent) en er sinds 2000 een trendmatige daling zichtbaar is, is dit in Gooi en Vechtstreek 4,1 procent en sinds 2005 weer behoorlijk stijgend. Bij elke alcoholcontrole worden gemiddeld 25 tot
30 bestuurders van de weg gehaald die met een behoorlijke slok op achter het stuur zitten. Jaarlijks levert dit ruim 1.200 alcoholmisdrijven op, waarbij tientallen rijbewijzen worden ingevorderd wegens hoge alcoholpromillages.

Politie Gooi en Vechtstreek doet er alles aan om het rijden onder invloed terug te dringen. Naast grote en kleine alcoholcontroles hanteert de politie ook het principe Botsen is blazen, oftewel: bij elke aanrijding moeten alle betrokkenen blazen.

Deze frequente alcoholcontroles hebben echter niet geleid tot een daling van het alcoholgebruik in het verkeer. Kennelijk zien veel automobilisten de pakkans als klein en nemen zij het risico.

Met de aanschaf van de duidelijk als zodanig herkenbare alcoholbus hoopt de politie het effect van de alcoholcontroles te versterken. Overigens heeft de bus in het passagiersgedeelte geblindeerde ruiten, zodat aangehouden verdachten niet herkend kunnen worden.

Ontwerpwedstrijd

Om de alcoholbus een herkenbaar uiterlijk te geven wil Politie Gooi en Vechtstreek de zijkanten en achterkant van de bus opvallend bestickeren. Voor een mooie en effectieve lay-out is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waaraan iedereen mee kan doen. Op 11 september 2007 is het startsein voor deze wedstrijd gegeven. De sluitingsdatum is op 11 oktober 2007. Meer informatie over het alcoholgebruik in Gooi en Vechtstreek en de voorwaarden voor de ontwerpwedstrijd zijn te vinden op
www.politie.nl/gooi_en_vechtstreek/alcoholbus.