ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV reageert op WSW-plannen staatssecretaris

De nieuwe wet over de sociale werkvoorziening wordt momenteel in de Tweede Kamer behandeld. Als belangenbehartiger van de werknemers in de sector, vindt ABVAKABO FNV het belangrijk om commentaar te leveren op de plannen.

Wij zijn het eens met wat de staatssecretaris zegt, namelijk dat de huidige voorstellen de knelpunten in de sector niet oplossen. De belangrijkste knelpunten zijn de groei van de wachtlijsten en de verschillende regelgevingen, waar de sector mee te maken heeft.

De voorgestelde wetswijziging heeft de volgende doelstellingen:
* Versterking van de regie van de gemeenten;
* Een betere realisatie van de doelstelling van de wet. Die doelstelling is het bieden van arbeidsplaatsen die aansluiten bij de mogelijkheden van mensen met een WSW-indicatie, in een zo regulier mogelijke omgeving;

* Meer zeggenschap voor en van de mensen met een WSW-indicatie.

Naast deze doelstellingen richt de wetswijziging zich op een betere uitvoering van de wet. ABVAKABO FNV vindt de algemene lijn niet slecht. Wat betreft de versterking van de regie van de gemeenten, vinden wij deze verschuiving past in de decentralisatietendens die door eerdere kabinetten ingezet is. Een van de effecten is dat gemeenten zelf de begeleidingsorganisaties zullen kunnen kiezen. Daarvoor moeten wel randvoorwaarden geschetst worden.

Ons vertrouwen in goede gemeentelijke keuzen is de laatste tijd danig op de proef gesteld, door de uitwassen rond de WMO. ABVAKABO FNV hoopt dat overwegingen die met geld te maken hebben, niet ten koste zullen gaan van de kwaliteit van begeleiding.

Onze reactie op het wetsvoorstel leest u in meer detail in de bijlage reactie ABVAKABO FNV op wetsvoorstel WSW.
11-09-2007, Sociale werkvoorziening | Meer over: gesubsidieerde