Gemeente Enkhuizen

12 September 2007

Coalitie gevallen over Harlingersteiger

In de raadsvergadering van dinsdag heeft de fractie van Nieuw Enkhuizen samen met de ChristenUnie het vertrouwen opgezegd in de coalitiepartner P.v.d.A. Vervolgens heeft het college zijn portefeuilles ter beschikking gesteld in afwachting van een nieuwe coalitie.

Het handhaven een amendement van de P.v.d.A op het raadsvoorstel Toerisme over water en vervolgens de aankondiging dat bij niet aanvaarding tegen het gehele voorstel zou worden gestemd bleek het breekpunt voor de andere coalitiepartners. Wethouder Franx deed diverse toezeggingen richting P.v.d.A. Daartoe uitgedaagd door de fractie VVD/D66 wilde de P.v.d.A. (Eelco Fijma) toch de toezeggingen in een formeel besluit vastgelegd zien. Een overgrote meerderheid van de raad kon wel accoord gaan met de toezeggingen van de wethouder.

Na diverse schorsingen dreigde de situatie te ontstaan dat een aantal oppositiepartijen tegen het voorstel zouden stemmen om niet weer de scheuring in de coalitie te maskeren. Op voorstel van Harry Wijchers (Nieuw Enkhuizen) werd besloten de besluitvorming over het project Toerisme over water uit te stellen.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl