Partij voor de Vrijheid (PVV)


woensdag 12 september 2007
Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de staatssecretaris van Justitie over steekpartij in TBS-kliniek.


1.)
Klopt het dat onlangs een gedetineerde in tbs-kliniek De Kijvelanden een medegedetineerde heeft neergestoken met een door een bewaarder verstrekte schaar en dat drie (!) aanwezige "begeleiders" niet hebben ingegrepen (*)?


2.)
Waarom krijgen tbs'ers voorwerpen ter beschikking die als wapen kunnen worden gebruikt? Bent u bereid om te bepalen dat dergelijke voorwerpen ooit voor gedetineerde tbs' ers beschikbaar mogen zijn? Zo neen, waarom niet?


3.)
Bent u het met mij eens, dat gedetineerden voor hun veiligheid in belangrijke mate afhankelijk zijn van het personeel van de inrichting en dat het daarom onaanvaardbaar is dat de drie aanwezige begeleiders niet hebben (kunnen) ingrijpen? Waarom is door deze begeleiders niet ingegrepen?


4.)
Bent u het met mij eens, dat al het personeel dat in een tbs-kliniek met gedetineerden in aanraking komt, bevoegd en in staat moet zijn tot geweldstoepassing om geweldsuitbarstingen van gedetineerden in de kiem te smoren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om er voor te zorgen dat de veiligheid in tbs-klinieken nu eindelijk eens een hogere prioriteit krijgt dan behandeling?

(*) De Telegraaf, 12 september 2007


____________________