CNV-leden ouderenzorg klaar voor acties

12/09/2007 10:26



CNV



Leden van CNV Publieke Zaak hebben de afgelopen periode ledenraadplegingen gehouden over het vastgelopen overleg in de ouderenzorg (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, 360.000 werknemers). De leden staan vierkant achter het afbreken van dit overleg en zijn bereid in actie te komen om een goede cao af te dwingen.

De leden van CNV Publieke Zaak zijn niet bereid akkoord te gaan met verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden. Dat was de reden dat het overleg vlak voor de zomer vastliep. CNV Publieke Zaak eist een loonsverhoging van drie procent. Het bod van de werkgeversorganisatie Actiz ligt daar beduidend onder. Ook de invoering van de basis-cao wordt door de leden afgewezen. De werkgever wil met deze basis-cao meer zaken met de ondernemingsraden in de instellingen regelen. De leden vinden dat cao-onderhandelingen door de vakbonden moeten worden gevoerd. CNV Publieke Zaak doet een dringend beroep op Actiz verder niet meer te praten over de samenvoeging van de cao's voor de verpleeg- en verzorgingshuizen met die van de thuiszorg. De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen de werknemers in de beide sectoren zijn te groot om nu te overbruggen.

WMO
Het cao-overleg wordt bovendien bemoeilijkt door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Doordat thuiszorgorganisaties door de WMO moeten concurreren, verdwijnen er vele duizenden banen. Onderhandelaar Leon Vincken: "Er moet rust komen in de sector. We willen graag samen met de werkgever de arbeidsmarktproblemen oplossen. Dat kan niet als de werkgever kiest voor verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden om een prijzenslag te kunnen voeren in de thuiszorg. De sector moet aantrekkelijk blijven voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt en moet de huidige werknemers vasthouden. Uitholling van arbeidsvoorwaarden is daarom niet acceptabel."

Acties
CNV Publieke Zaak denkt dat acties onvermijdelijk zijn. Voor de zomer is al negen keer onderhandeld zonder dat er overeenstemming kon worden bereikt. "Als de werkgever vasthoudt aan de eigen voorstellen, dan zijn onze leden klaar om in actie te komen. Wij willen geen arbeidsonrust, maar de werkgevers laten ons geen andere keus. We hebben de werkgever hiervoor herhaaldelijk gewaarschuwd."





http://www.MijnVakbond.NL