Gemeente Bodegraven

Gemeente Bodegraven pakt onrechtmatige bewoning aan

Om onrechtmatige bewoning tegen te gaan zet de gemeente Bodegraven een controleteam in om te bepalen of er sprake is van overtredingen. In dit team hebben naast een medewerker Bouw- en Woningtoezicht, ook een medewerker van de brandweer en een medewerker van de politie zitting. Het team controleert panden waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van onrechtmatige bewoning. Ook klachten van omwonenden kunnen aanleiding zijn om een con-trole uit te voeren. Onrechtmatige bewoning is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van woonfraude zoals doorverhuur zonder toestemming, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning. Als blijkt dat er sprake is van een illegale situatie, dan zal de gemeente handhavend optreden om daaraan een einde te maken.

De gemeente Bodegraven wil met name optreden tegen één vorm, namelijk het onrechtmatig gebruik van panden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een pand dat is bestemd voor woondoeleinden wordt gebruikt voor kamerbewoning, of als een pand met een bedrijfsbestemming wordt gebruikt om in te wonen. Onrechtmatige bewoning kan gevaarlijke situaties opleveren, aangezien een pand niet wordt gebruikt waarvoor het bestemd is. Als er te veel mensen in een pand gehuisvest zijn levert dat risico's op, zoals brandgevaar. Zo moet een pand waarin kamerverhuur plaatsvindt voldoen aan strengere eisen op het gebied van brandveiligheid dan een normale woning. Ook kan er sprake zijn van (ge-luids)overlast of parkeerproblemen voor omwonenden. Het is de taak van de gemeente om tegen deze situaties op te treden.

Heeft u klachten in verband met onrechtmatige bewoning of wilt u meer weten over dit onderwerp? U kunt uw vragen en opmerkingen kwijt door te mailen naar onrechtmatigebewoning@bodegraven.nl. Op deze website vindt u meer informatie over onrechtmatige bewoning onder 'actueel' en 'onrechtmatige bewoning'.