Goed advies Rinnooy Kan vraagt om politieke actie

12/09/2007 10:40



CNV



Persbericht CNV Onderwijs

CNV Onderwijs ziet in de voorstellen van de Commissie Leraren een mogelijkheid de grootste bedreiging in het onderwijs, namelijk groeiende tekort aan leraren, het hoofd te bieden. Voorzitter Marleen Barth steunt de wens de salarisstructuur in het onderwijs radicaal om te gooien. 'Wie als leraar extra opleiding volgt, verdient meer. Dat motiveert leraren om zich verder te ontwikkelen. Maar ik wil niet terug naar de situatie uit het verleden toen de vroeger genoten opleiding allesbepalend was.' Een nieuw salarissysteem moet, volgens CNV Onderwijs hand in hand gaan met een betere positie van de leraar als werknemer. Dat vraagt om een personeelsbeleid in elke school waardoor het menselijke kapitaal in de school beter tot zijn recht komt en het plezier van de werknemers wordt vergroot.

CNV Onderwijs wijst er op dat bij de oplossing van het lerarentekort de werkdruk niet over het hoofd mag worden gezien. 'De Commissie Rinnooy Kan legt veel nadruk op een betere organisatie maar dat is niet voldoende. Er zijn gewoon veel meer collega's nodig in de school om het vele werk eerlijker te verdelen. Zeker omdat de vraag aan het onderwijs uit de samenleving , in de afgelopen decennia enorm is gegroeid.'

De kans dat de voorstellen van de Commissie Rinnooy Kan succesvol zijn, hangen nauw samen met de bereidheid van het kabinet voldoende financiën uit te trekken. Barth: 'Er ligt nog een flinke kloof tussen de 1,2 miljard euro die de commissie nodig acht en het geld (300 miljoen) dat het kabinet in het regeerakkoord beschikbaar stelde. Het gat moet worden gedicht. Zoals Commissie Rinnooy Kan zegt het is vijf voor twaalf. "De politiek kan nu niet meer langer wachten met het nemen van actie"

Voor nadere informatie:
Kees van Kortenhof
Mediavoorlichter CNV Onderwijs
06-53 20 47 36