Tijdvoorduidelijkheid.nl roept op onduidelijke teksten te melden

12/09/2007 10:56



Eenvoudig Communiceren BV



Tijdvoorduidelijkheid.nl van start
Website roept publiek op om onduidelijke teksten in te sturen

Amsterdam, 12 september - Teksten van overheden en instellingen zijn vaak veel te moeilijk. Van deze boodschap wil tijdvoorduidelijkheid.nl het Nederlandse publiek doordringen. Op de website kan iedereen onduidelijke teksten insturen, die hij in het dagelijks leven tegenkomt. De website wordt op 13 september 2007, de Dag van de Duidelijkheid, gelanceerd door Hannie van Leeuwen. Zij is een bekend politica en voormalig eerste kamerlid voor het CDA.

Zo'n 60% van de teksten in Nederland bereikt de doelgroep niet. Vooral de communicatie van overheden en instellingen naar burgers vormt een probleem. Want het taalgebruik is te moeilijk. En ingewikkelde dingen worden niet goed genoeg uitgelegd. Tijdvoorduidelijkheid.nl zet zich in voor duidelijker taalgebruik door bedrijven, overheden en instellingen. Dat is prettiger voor iedereen. En een noodzaak voor de 1,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen.

Communicatiebureau Effectief Communiceren nam het initiatief voor de website en wordt daarbij ondersteund door Stichting Lezen & Schrijven, de Taskforce Handicap en Samenleving en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Abracadabra-trofee
Of het nu gaat om vage brieven van de gemeente, ingewikkelde gebruiks-aanwijzingen bij elektrische apparaten of onbegrijpelijke belastingformulieren. Het kan allemaal gemeld worden op tijdvoorduidelijkheid.nl. De onduidelijkste inzendingen maken kans op een Abracadabra-trofee. De prijsuitreiking zal in 2008 plaatsvinden.

Tijdvoorduidelijkheid.nl laat ook zien hoe het wél moet. Zo bevat de website richtlijnen, tips en voorbeelden voor duidelijke communicatie. Verder kunnen bedrijven en communicatieprofessionals, die juist hele duidelijke teksten maken, hun teksten inzenden. Zij maken kans op een Duidelijkheidsprijs.

Uitnodiging Dag van de Duidelijkheid 13 september 2007
U bent van harte welkom op de Dag van de Duidelijkheid aanstaande donderdag. Deze dag is onderdeel van de Week van de Alfabetisering. Het programma:

14.30 Ontvangst.
15.00 Start programma: met onder andere Margreet Dolman, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld-Schouten, onze Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven. 16.20 Lancering website Tijd voor Duidelijkheid door voormalig eerste kamerlid Hannie van Leeuwen. 16.30 Aperitief tot 17.30.

De locatie: Gemeentehuis Leidschendam-Voorburg, Raadhuisplein 1, Leidschendam. Graag melden bij Ralf Beekveldt, directeur Effectief Communiceren.