Provincie Groningen

bekend Resultaten bloedonderzoek bewoners Meidoornlaan bekend 12 september 2007

In opdracht van de provincie Groningen heeft professor dr. P.J.J. Sauer van het UMCG een bloedonderzoek uitgevoerd bij bewoners van de Meidoornlaan in Winschoten. Omwonenden waren bezorgd over mogelijke gezondheidsrisico's vanwege de bodemverontreiniging die de voormalige stortplaats aan de Meidoornlaan heeft veroorzaakt. De conclusie van het onderzoek is dat er geen sprake is van een bijzondere belasting van de volwassen bewoners met de verontreiniging. Om deze conclusie voor de doelgroep kinderen te kunnen bevestigen, is nader onderzoek nodig.

Uit onderzoek daterend uit 2005 blijkt dat de bodem en het grondwater in de omgeving van de voormalige stortplaats aan de Meidoornlaan sterk verontreinigd zijn. Tegelijkertijd is geconcludeerd dat er geen risico's voor de volksgezondheid zijn verbonden aan deze verontreiniging. Deze conclusie werd bevestigd door de GGD.

De bewoners van de Meidoornlaan bleven desondanks bezorgd of de aanwezigheid van de stortplaats en de verontreinigingen effect kan hebben op hun gezondheid. Daarom heeft de provincie Groningen TNO opdracht gegeven om in samenwerking met het UMCG een bloedonderzoek uit te voeren bij enkele bewoners van de Meidoornlaan in Winschoten en een referentiegroep van mensen die niet aan de Meidoornlaan wonen. Het bloed is gecontroleerd op de aanwezigheid van 11 ftalaten en 5 zware metalen; de verontreinigingen die in bodem en grondwater op en rond de stortplaats Meidoornlaan zijn aangetroffen.

Prof.dr. Sauer van het UMCG heeft de resultaten van het onderzoek maandagavond aan de bewoners gepresenteerd. De conclusie is dat er geen sprake is van een bijzondere belasting van de volwassen bewoners van de Meidoornlaan door de verontreinigingen.

De verontreinigingen zijn aangetoond in zowel het bloed van de bewoners als in het bloed van de referentiegroep. De gevonden gehalten aan zware metalen liggen rond het niveau dat bij andere onderzoeken gevonden wordt. De gehalten aan ftalaten zijn bij de volwassenen lager dan de gehalten die gemiddeld bij andere onderzoeken onder inwoners in Nederland gevonden worden. De conclusie is daarom dat zich aan de Meidoornlaan te Winschoten geen uitzonderlijke situatie voordoet.

Voor de doelgroep kinderen kan deze conclusie nog niet getrokken worden. Dit komt doordat er in de landelijke onderzoeken geen kinderen zitten, en de onderzoekers er ondanks de inzet van de bewoners ook niet in zijn geslaagd om voor de eigen referentiegroep kinderen te werven. De resultaten van de kinderen uit de Meidoornlaan kunnen daardoor niet vergeleken worden met resultaten van andere kinderen.

Uit het onderzoek blijkt nu dat bij kinderen uit de groep bewoners verhoogde gehalten van één van de 11 ftalaten (DEHP) zijn aangetroffen. Professor Sauer gaf maandagavond aan dat hij verwacht dat dit een normale situatie is, en dat kinderen over het algemeen een hoger gehalte DEHP in hun bloed hebben. Kinderen komen namelijk vaak in aanraking met deze ftalaten, o.a. omdat dit in veel speelgoed zit. Om deze conclusie gebaseerd op feiten te kunnen trekken, is aanvullend onderzoek nodig onder kinderen die niet in de Meidoornlaan wonen.

De bewoners zijn ongerust door deze uitkomst, ook doordat de bewuste kinderen op de met ftalaten verontreinigde locatie wonen. Om deze zorgen bij de bewoners weg te nemen, heeft de provincie opdracht gegeven om dit uit te voeren. Voor het vervolg-onderzoek is maar een kleine hoeveelheid bloed nodig, waardoor het gemakkelijker is hier kinderen voor te werven. Omdat er wel toestemming gevraagd moet worden bij de Medisch Ethische Commissie zal het onderzoek twee maanden in beslag nemen.

De gemeente Winschoten is verantwoordelijk voor de sanering van de voormalige vuilstort waarvan de sanering uiterlijk september 2008 moet beginnen. In de gemeenteraad van oktober zal een beslissing genomen worden over de uitvoering.

12 september 2007