Vereniging Natuurmonumenten


NATUURMONUMENTEN PLAGT HEIDE DEELERWOUD
11-09-2007

Bijzonder stuk natuur

De heide van het Deelerwoud dreigt overwoekerd te raken door gras. Natuurmonumenten grijpt in en plagt op dit moment in totaal zo'n 2 ha. vergraste hei. Op de kale bodem krijgen niet alleen dop- en struikheide weer nieuwe levenskansen, maar bijvoorbeeld ook zandhagedis, hazelworm en blauwvleugelsprinkhaan. Een bijzonder stuk natuur blijft zo behouden.

De heide groeit dicht met pijpestrootje, een grassoort die sterk profiteert van de stikstoffen in zure neerslag. Natuurlijke grazers als edelherten en runderen hielpen ooit om de heide open te houden. Maar omdat deze dieren het taaie pijpestrootje niet eten zijn nu andere maatregelen nodig. Het afplaggen van de bovenste bodemlaag heeft bewezen de vergrassing wel terug te dringen. In het Deelerwoud wordt nu in totaal zo'n 2 ha grond afgeplagd, verdeeld over vier locaties.

Kraan

Het loonbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert voor Natuurmonumenten werkt met een kraan, om zo min mogelijk ongewenste schade toe te brengen aan de bodem. De heideplaggen worden gebruikt voor structuurverbetering op bouwlanden in de directe omgeving. Natuurmonumenten kan het werk laten uitvoeren dankzij een bijdrage van het Ministerie van LNV.

Meer informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Herman Veerbeek, boswachter Zuidwest Veluwe, tel. 026 - 48 22 219.