Gemeente Schiedam


September

Wmo Adviesraad zoekt leden

12 september 2007

Sinds 1 januari 2007 is er een nieuwe wet in Nederland: de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze nieuwe wet vervangt verschillende andere wetten, zoals de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet. Het doel van de wet is dat iedereen, dus jong en oud, met of zonder beperking, zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen en kan meedoen aan de samenleving.

In het kader van de burgerparticipatie Wmo is de gemeente Schiedam op zoek naar leden voor de Wmo Adviesraad. De Wmo Adviesraad gaat het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het beleid met betrekking tot de Wmo.

Het is de bedoeling dat inwoners meedenken, meepraten en adviseren over de plannen van de gemeente over de negen Wmo-prestatievelden.

De prestatievelden zijn:

1. bevorderen van de sociale samenhang in wijken en buurten;
2. ondersteunen bij opgroeien en opvoeden;
3. informatie en advies;

4. ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers
5. collectieve maatregelen (aanbod welzijn en maatschappelijke dienstverlening);

6. individuele verstrekkingen (voormalige Wvg en huishoudelijke hulp);

7. maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang;
8. bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg;
9. bevorderen van verslavingsbeleid.

Om dit te kunnen regelen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de Wmo Adviesraad Schiedam op te richten. Voor deze adviesraad zoeken wij

Enthousiaste leden
Van de leden verwachten wij, dat zij een brug kunnen slaan tussen de inwoners en het gemeentebestuur. In de Wmo Adviesraad wordt gestreefd naar kwaliteit, transparantie en openheid. Leden van de adviesraad kunnen komen vanuit georganiseerde verbanden, maar dat is niet noodzakelijk. Ook anderen, die zich niet hebben aangesloten bij een maatschappelijke instelling kunnen deelnemen aan de adviesraad.

Wij zoeken mensen die:

* wonen in Schiedam;

* sociaal betrokken zijn;

* aantoonbare affiniteit hebben met één of meerdere prestatievelden uit de Wmo;

* weten wat er leeft onder de inwoners van Schiedam en wat zij belangrijk vinden;

* een breed interessegebied hebben en goed kunnen netwerken;
* hun mening en die van hun eventuele achterban constructief naar voren kunnen brengen en daarbij eigen belang en die van de organisatie kunnen overstijgen;

* goed kunnen luisteren, overleggen en zoeken naar oplossingen;
* in staat zijn beleidsnotas te bestuderen en te interpreteren.

In de Wmo Adviesraad streven wij naar een evenwichtige samenstelling man/vrouw, etniciteit en leeftijd.

Overige informatie
De leden van de adviesraad ontvangen per bezochte vergadering, tenminste zes vergaderingen per jaar, een vergoeding. Dit presentiegeld is bedoeld als vergoeding van eventuele gemaakte onkosten. De overige kosten die door de leden gemaakt worden voor het professionaliseren/deskundigheidsbevordering (excursies, bezoeken workshops) deelname aan regionaal of landelijk overleg en inhuren van externe deskundigen worden vergoed op basis van declaraties. De leden worden benoemd door het college voor een periode van vier jaar.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw U.C. Ramkisoensing, telefoon 010 246 5795 of via e-mail: uc.ramkisoensing@schiedam.nl.

Uw belangstelling kunt u tot en met 26 september 2007 schriftelijk kenbaar maken en deze zenden naar:
Gemeente Schiedam
Projectleider Wmo
Postbus 1501
3100 EA SCHIEDAM
of per e-mail aan ss.konijnendijk@schiedam.nl.