Senternovem


Nieuws

12-09-2007 | Woonbox voor tijdelijke huisvesting

Herhuisvesting tijdens renovatie of herstructurering, hergebruik van leegstaande kantoren, studentenhuisvesting zijn drie vraagstukken - meestal tijdelijk van aard - waar corporaties en gemeenten vaak mee te maken hebben. Architectenbureau KAW bedacht een oplossing: de Woonbox, een unit met een douche, wc en keuken.

Snel
De Woonbox is letterlijk een doos met daarin de meest noodzakelijke functies van een woning: een douche, een wc en een keuken. De Woonbox is compact, uitklapbaar en mobiel. Daarmee is het product in elke overdekte ruimte te plaatsen. Het enige dat nodig is, is een aan- en afvoer van water en elektriciteit. De Woonbox heeft een chemisch toilet.
De Woonbox is een handige oplossing voor elke partij die bewoners tijdelijk wil (her)huisvesten. Door een Woonbox in de woning te plaatsen, kunnen mensen tijdens een renovatie in hun huis blijven wonen. Een Woonbox in een lege kantoorruimte maakt dat die geschikt wordt voor tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld bij herhuisvesting. Een derde geschikte toepassing is studentenhuisvesting. In verschillende studentensteden wordt al geëxperimenteerd met containerwoningen. De Woonbox kan een eenvoudige en aantrekkelijke toevoeging zijn op deze tijdelijke woonruimten. Ten slotte is de Woonbox ook geschikt voor huisvesting van dak- en thuislozen, bij antikraakbewoning en evacuatie.

Tijdelijk
KAW ontwikkelde de Woonbox voor de Dag van de Architectuur 2007, die als thema Tijdelijk verblijf had. Het bureau zoekt nu investeerders en andere geïnteresseerden om de Woonbox toe te passen in een herstructureringsproject. Een aantal corporaties heeft al interesse getoond om het product te gebruiken. Meer informatie over de Woonbox is te krijgen bij KAW architecten en adviseurs, Ronnie van den Wildenberg. Bron:
A5 augustus 2007, KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing.