Waterschap Roer & Overmaas


Maas 18 juni jl. bekend

Oorzaak vissterfte Oude Maas 18 juni jl. bekend

Uit nader onderzoek door Waterschap Roer en Overmaas en het Waterschapsbedrijf Limburg -de uitvoeringsorganisatie van het waterschap- is de oorzaak van de vissterfte op 18 juni jl. in het stroomgebied van de Geleenbeek, Vloedgraaf en Oude Maas duidelijk geworden. De oorzaak lag in een samenloop van omstandigheden bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Susteren.

Een combinatie van factoren was debet aan een lozing van verdund afvalwater op de Vloedgraaf met zeer waarschijnlijk vissterfte tot gevolg. Dit gebeurde op het acht kilometer lange traject tussen Susteren en Ohé en Laak. Een defect gemaal dat normaal gesproken voor lediging van de buffers moest zorgen in combinatie met meerdere zware regenbuien in de week ervoor, zorgden ervoor dat de buffers bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie te snel vol waren. Hierdoor is ook te snel en te veel verdund afvalwater geloosd op de Vloedgraaf.

Inmiddels heeft het Waterschapsbedrijf Limburg maatregelen getroffen in de bedrijfsvoering en in technische voorzieningen om in de toekomst een dergelijke gebeurtenis te voorkomen. Zo is onder andere de signalering op de capacite