Gemeente Purmerend

Jongeren in de Zuidpool

10 september 2007

Grote betrokkenheid tijdens informatieavond

Zo'n 60 betrokken buurtbewoners kwamen op 4 september naar de Zuidpool om in gesprek te gaan met de gemeente, de wijkagent, Clup Welzijnswerk, de projectgroep en natuurlijk de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief Mike van Oostveen en Stef Martens. De informatieavond was bedoeld om het experiment 'Jongeren in de Zuidpool' toe te lichten en suggesties uit de zaal te krijgen. Vanaf de herfstvakantie tot mei 2008 kunnen jongeren een paar keer per week 's avonds terecht in de Zuidpool om elkaar te treffen.

Mike en Stef hebben dit initiatief ingediend om jongeren uit de Purmer Zuid een plek te geven. Als het experiment slaagt, hebben ook andere buurtbewoners profijt ervan en wordt de overlast die sommige wijkbewoners ervaren minder. Door de Zuidpool open te stellen voor de jongeren kunnen de professionele jongerenwerkers beter in contact komen met deze groep. Direct contact is nodig om ze persoonlijk aan te spreken op bijvoorbeeld geluidsoverlast. Buurtbewoners en de jongeren worden dan ook nauw betrokken bij de spelregels voor een geslaagde jongerenavond in de Zuidpool.

De gemeente doet er alles aan om samen met haar partners dit experiment te laten slagen. We werken met beroepskrachten, maken duidelijke afspraken met jongeren over sluitingstijd en geluid en richten meteen een begeleidingscommissie op. Ook komt er een gedegen klachtenafhandeling met eventueel een speciaal vragenuur. We maken ruim tijd voor evaluatie; tussentijds stellen we bij als dat nodig is en aan het einde van het experiment zal een uitgebreide evaluatie plaatsvinden. Dan zal worden besloten hoe het vervolg eruit komt te zien.

Naast kritische noten waren er op de avond ook aanmeldingen van buurtbewoners om mee te denken en te werken aan het experiment. Belangrijkste conclusie voor alle aanwezigen op deze avond was dat het experiment verbetering op moet leveren; voor de jongeren én voor de buurtbewoners.