Provincie Flevoland



100.000 euro om wachtlijsten speciaal onderwijs tegen te gaan

Met het toekennen van een ton subsidie geven Gedeputeerde Staten uitvoering aan de motie van Provinciale Staten over de financiële problematiek waarvoor scholen voor speciaal onderwijs zich dit jaar opnieuw gesteld zien. Met dit geld kunnen de scholen voorkomen dat kinderen met psychiatrische, gedrags- en opvoedingsproblemen al aan het begin van het schooljaar op een wachtlijst moeten worden geplaatst. De provincie springt bij omdat er onvoldoende budget is van het rijk voor de opvang van de leerlingengroei.

Het komend schooljaar groeit het aantal Flevolandse leerlingen met psychiatrische, gedrags- of opvoedingsproblemen met 72. De sterke stijging is een landelijke trend. Deze leerlingen zijn aangewezen op onderwijs dat speciaal is toegesneden op hun problemen. In Flevoland is het Regionaal Expertisecentrum Flevoland hiervoor verantwoordelijk. De scholen die binnen het expertisecentrum samenwerken, krijgen echter onvoldoende budget van het rijk voor de opvang van de leerlingengroei. De leerlingen die nu het schooljaar beginnen, worden pas meegeteld voor de financiering vanaf januari volgend jaar. De eerste vijf maanden moeten de scholen zelf de kosten dekken.

Zeker in Flevoland is dit een groot probleem. De scholen hier groeien door de toename van de bevolking al vanaf het moment dat ze zijn gestart. Daarnaast groeit het percentage kinderen dat speciaal onderwijs moet volgen.

De scholen willen voorkomen dat zij het jaar moeten starten met wachtlijsten. Voor kinderen en hun ouders heeft het immers grote gevolgen als er geen plaats is op de school waar het kind eigenlijk het best op zijn of haar plek is. Daarom hebben de scholen een beroep gedaan op de provincie en de betokken gemeenten om te helpen het financiële gat te dichten. De subsidie van de provincie maakt het de scholen mogelijk 40 extra leerlingen in Almere en ruim 30 leerlingen in Emmeloord op te vangen.

Vorig jaar waren er ook problemen rond de financiering van de extra groei.; ook toen is de provincie bijgesprongen. Omdat het probleem structureel is, dringt de provincie bij het rijk aan op verbetering van de manier van financieren.