KWF Kankerbestrijding



persbericht

50% kankersterfte te voorkomen door gezonde leefstijl

KWF Kankerbestrijding start campagne: 6X sterker tegen kanker.

Amsterdam, 12 september 2007 Van de sterfte aan kanker is tenminste 50 % te verklaren door ongezond gedrag. Bijna de helft van de Nederlanders weet echter niet dat een ongezonde leefstijl de belangrijkste factor is die het risico op kanker verhoogt. Risicofactoren zoals milieu en erfelijkheid worden door de respondenten onterecht overschat. Dat concludeert KWF Kankerbestrijding uit eigen onderzoek dat is gehouden onder 542 respondenten. Bovendien denkt 31% van de onderzoeksgroep dat ze weinig tot erg weinig invloed kan uitoefenen om zelf de kans op kanker te verminderen. Om de kennis en bewustwording van een ongezonde leefstijl bij het ontstaan van kanker te verbeteren start KWF Kankerbestrijding vandaag de massamediale campagne 6 x sterker tegen kanker.

Gezond leven, minder kans op kanker

De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, teveel alcohol en overmatig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30% van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik. Het aandeel van overwicht op de kans op kanker wordt geschat op 7 a 8 %. Voor voeding ligt dat tussen de 15 en 35%. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat het aandeel dat voeding in de afgelopen decennia wel kleiner is geworden. Er is echter genoeg bewijs dat voldoende groente- en fruitconsumptie een beschermende rol heeft op sommige soorten van kanker. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte. Voor stress is geen relatie met kanker aangetoond, terwijl 31% van de respondenten dit noemt als risicofactor.

Campagne 6 x sterker tegen kanker

Een garantie om kanker te voorkomen is niet te geven. Maar mensen kunnen zelf de kans verminderen door gezond te leven. KWF Kankerbestrijding vindt het daarom belangrijk het publiek goed te informeren over de invloed die leefstijlrisicofactoren hebben op het ontstaan van kanker. om zo het aantal nieuwe gevallen van kanker terug te dringen. Cora Honing, hoofd preventie en patientenvoorlichting bij KWF Kankerbestrijding Willen we dat in Nederland in de toekomst substantieel minder mensen kanker krijgen dan kan dat eigenlijk alleen als de mensen gezonder gaan leven. Op www.6xsterkertegenkanker.nl kunnen mensen hun kennis over risicofactoren van kanker testen en geven we tips hoe mensen hun kans op kanker kunnen verminderen.

laatst gewijzigd op 12 sep 2007