SBO enthousiast over advies commissie Rinnooy Kan

12/09/2007 11:20



CAOP



Den Haag, 12 september 2007

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) is zeer te spreken over het vandaag verschenen rapport LeerKracht! van de Commissie Leraren. Het SBO onderschrijft haar keuze om de focus bij de leraar te leggen. In zijn eigen Agenda 2010 over het beter laten functioneren van de onderwijsarbeidsmarkt brengt het SBO dat ook tot uitdrukking.

SBO-voorzitter Jan Franssen: 'Het rapport legt de vinger op de wonde plek. Het is van groot belang dat het lerarenberoep aantrekkelijker wordt gemaakt, zeker in het licht van de dreigende grote personele tekorten. De commissie brengt de rol van de leraar als professional goed in stelling. De voorstellen zijn zinvol en concreet; de politiek kan hier onmogelijk omheen.'

Volgens het SBO stelt de commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan belangrijke maatregelen voor: een substantiële investering in salarissen, versterking van de beroepsgroep, het interesseren van nieuwe groepen hoogopgeleiden voor het beroep van leraar. Het SBO heeft daarnaast veel waardering voor de voorstellen voor de noodzakelijke verhoging van de kwaliteit van leraren, zoals die op het terrein van scholing, het instellen van een scholingsfonds en het aantrekken van meer academici. Ook stimuleert de commissie de discussie over een nieuw thema als beloningsdifferentiatie. Werkgevers en werknemers ontkomen er niet aan hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Het valt op dat de commissie voorstander is van een sterke regionale afstemming tussen schoolbesturen onderling en ook tussen schoolbesturen en lerarenopleidingen. De commissie onderkent hiermee dat de behoefte aan onderwijspersoneel per regio verschilt. Voor het SBO is dat herkenbaar. Al geruime tijd werkt het samen met ruim veertig zogenaamde regionale platforms voor de onderwijsarbeidsmarkt. Ook was het SBO nauw betrokken bij de oprichting van de meeste platforms.

Gezien alle opgedane ervaringen kunnen de regionale platforms een deel van de noodzakelijke maatregelen uitstekend uitvoeren. Zo zijn zij actief op het terrein van kennisuitwisseling over het beroep en stimuleren de platforms doorstroom van leraren van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Dit zijn activiteiten die de commissie ook noemt. Het SBO heeft de minister voorgesteld de rol van de platforms uit te breiden en voelt zich hierin gesterkt door de voorstellen van de commissie Leraren.

Verder wil de commissie Leraren het SBO als een Stichting van het Onderwijs strategisch overleg met de centrale overheid laten voeren. Hierin komen alle hoofdthema's van het onderwijs aan de orde. Het SBO is aangenaam getroffen door dit voorstel en wil graag samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties kijken hoe dit voorstel is uit te werken. Ook is het SBO van harte bereid om het verdere overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid over het advies LeerKracht! te ondersteunen.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl


Noot voor de redactie: