PvdA Europees parlement


Visserijwoordvoerders PvdA in gesprek over toekomst Urk

12 september 2007

De visserijwoordvoerders van de PvdA, Europarlementariër Dorette Corbey en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, komen vrijdag 7 september a.s. op werkbezoek op Urk. Zij doen dit in het kader van hun achtstappenplan voor visserij, waarmee zij het Europese visserijbeleid ingrijpend willen veranderen.

Volgens de PvdA'ers levert het huidige EU-beleid veel te weinig op. Om de toekomst van haar visserijsector veilig te stellen willen de twee volksvertegenwoordigers dat Nederland het initiatief neemt. Daartoe overhandigden zij hun achtstappenplan reeds aan CDA-minister Gerda Verburg.

"Visserijbeleid wordt grotendeels Europees bepaald. Maar terwijl de zeeën simpelweg worden leeggevist, nemen de Europese visserijministers maar hele kleine stapjes per keer. Nog erger, regel wordt op regel gestapeld, terwijl duidelijk is dat de huidige aanpak niet werkt", aldus Corbey en Jacobi.

Daarom pleiten de visserijwoordvoerders voor acht concrete stappen, zoals het instellen van zero tolerance wat betreft illegale visserij. Alleen vis waarvan de visser kan aantonen dat die legaal gevangen is, mag worden toegelaten op de Europese markt. Ook moeten er zeereservaten komen en pleit het plan voor het instellen van een Noordzee-keurmerk. Per vissoort moet worden gekeken wat de maximaal aanvaardbare visvangst is, opdat de soort in stand gehouden kan worden. Bijvangst moet radicaal omlaag, teruggooien moet verboden worden en vissers moeten een rol krijgen bij het herstel van vernielde ecosystemen.

De PvdA-politici willen over hun plannen graag in discussie met de Nederlandse visserijsector. Daarom komen ze vrijdag a.s. op werkbezoek op Urk, waar zal worden gesproken met de gemeente en met vissers. Corbey en Jacobi willen graag van de Urkers horen hoe zij de toekomst van hun eiland zien binnen de huidige EU-visserijregels, en wat zij graag veranderd zouden zien. De input van de Urkers zal worden meegenomen richting Den Haag en Brussel, waar Dorette Corbey zitting heeft in de visserijcommissie van het Europees Parlement.

Het werkbezoek begint om 10.15 in het gemeentehuis (Singel 9). Daarna volgt een bezoek aan de visafslag (Westwal 2). Rond 15.00 wordt het werkbezoek afgesloten.