Gemeente Amsterdam



Nieuwe verordening parkeerbelastingen: Verhoging van parkeertarieven met 0,10 of 0,20 cent

12 september 2007
-
Iris Reshef

Het college van B&W heeft de nieuwe verordening parkeerbelastingen 2008 vastgesteld. De parkeertarieven stijgen vanaf 1 januari 2008 met EUR 0,20 in A- en A+ gebieden daarbuiten met EUR 0,10. De jaarlijkse verhoging van de parkeertarieven is conform de in 2004 vastgestelde "Menukaart Parkeerregelingen" en conform de doelstelling in het programakkoord dat het bestaande parkeerbeleid wordt voortgezet voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. De verhoging vormt tevens een inflatiecorrectie. De kosten voor de naheffingsaanslag, de kosten van een wielklem en de kosten van het wegslepen blijven gelijk. Of de jaarlijkse verhoging in 2009 ook doorgaat, is nog niet duidelijk. Dit hangt onder meer af van de precieze uitvoering van de plannen in het discussiedocument `Voorrang voor een gezonde stad'.

Op 25 november 2004 is de Menukaart Parkeerregelingen vastgesteld door de gemeenteraad. Jaarlijks wordt op basis hiervan een verordening parkeerbelastingen vastgesteld. De tarieven worden vastgesteld in nauw overleg met de stadsdelen die zwaarwegend advies geven.

De parkeertarieven stijgen per 1 januari als volgt: · EUR 0,20 in tariefgebied A+ naar 4,80; · EUR 0,20 in tariefgebied A naar 3,80; · EUR 0,10 in tariefgebied B naar 2,20; · EUR 0,10 in tariefgebied C naar 1,30.

Meer informatie over de tariefgebieden is te vinden op www.bereikbaar.amsterdam.nl.

Voorrang voor een gezonde stad
De voorstellen in het discussiedocument `Voorrang voor een gezonde stad' zijn in deze wijzigingen niet meegenomen. Besluitvorming hierover vindt pas plaats na het debat met de stad, dat momenteel plaatsvindt. Tot 23 september (autovrije zondag) zijn op diverse locaties debatten georganiseerd, waar leden van het college van B&W en portefeuillehouders van de betrokken stadsdelen over de voorstellen in debat gaan. Het slotdebat is op 20 december in Podium Mozaïek. Voor meer informatie zie: www.gezondelucht.amsterdam.nl.

Behandeling van de nieuwe verordening in de raadscommissie vindt plaats op 3 oktober en in de gemeenteraad op 31 oktober.