Senternovem


11-09-2007 | Energiezuinigheid en bestaande bouw

Per 1 januari 2008 dient bij bouw, verkoop of verhuur in woning- en utiliteitsbouw een energielabel aanwezig te zijn. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen. Deze richtlijn heeft als doelstelling het terugdringen van CO2-emissies en daarmee het verminderen van het broeikaseffect (in het kader van het Kyoto-verdrag).

energiezuiningheid_bestaand Wat betekent dit voor u? Wanneer de EPC-berekening niet meer dan 10 jaar oud is, is een energielabel niet nodig en kan volstaan worden met de EPC-berekening. Is de EPC-berekening meer dan 10 jaar oud dan dient bij transactie (verkoop/verhuur) een energielabel te worden overlegd. Dit heeft met name consequenties voor de bestaande bouw.

Het laten maken van een energielabel verschaft inzicht in het bestaande energiegebruik van uw woning. Ook treft u een advies aan over energiebesparende maatregelen en de kosten van deze maatregelen. Daarnaast krijgt u een indicatie van de maandelijkse lastenvermindering die de toepassing van deze maatregelen met zich meebrengt.

Bent u van plan na 1 januari 2008 een bestaande woning te kopen of te huren? Vraag dan altijd naar het energieprestatiecertificaat (energielabel).

Meer informatie over energiezuinigheid en bestaande bouw kunt u vinden op de volgende SenterNovem-sites:

* www.senternovem.nl./energieprestatiecertificaat. Hier vindt u meer informatie over de verplichtingen van het energielabel, zowel voor de gebouweigenaar die een energielabel voor zijn gebouw wil aanvragen als voor de adviseur die het energielabel afgeeft;

* www.senternovem.nl/epadesk.
Hier vindt u meer informatie over professioneel energieprestatieadvies, speciaal bedoeld voor spelers op de professionele EPA markt.