Senternovem


11-09-2007 | Praktijkvoorbeelden energiezuinige woningbouw: 'Ervaringen - keuzes - comfort'

Voor nieuwbouwwoningen werden in 2006 de eisen aan de energiekwaliteit op landelijk niveau aangescherpt. Sindsdien moeten nieuwbouwwoningen in Nederland een EnergiePrestatieCoëfficiënt (EPC) van 0,8 of lager bereiken. Vele bij het bouwproces betrokken partijen klagen erover dat de huidige eisen moeilijk haalbaar zijn, er weinig keuzemogelijkheden over blijven, de scherpere eisen ten koste gaan van het comfort. Toch zijn er in de afgelopen jaren al talrijke voorbeelden gerealiseerd, die aan de huidige eisen voldoen. In de brochure 'Praktijkvoorbeelden energiezuinige woningbouw' kijken betrokken partijen terug op hun ervaringen met deze projecten. Wat het comfort betreft, zijn uiteraard de bewoners de deskundigen.

Daarom komen ook bewoners van de verschillende projecten aan het woord. Het merendeel woont al enkele jaren in hun woning. Zij hebben in hun woning dus ook al alle seizoenen meegemaakt.
* Zijn zij tevreden over het comfort van hun woning?
* Is hun woongedrag veranderd sinds zij in een energiezuinige woning wonen?

* Welke maatregelen bevallen goed en waar zijn zij minder enthousiast over?

* Welke aanpassingen hebben zij na de oplevering uitgevoerd?

Er komen huur- en koopwoningen aan bod die in opdracht van corporaties, projectontwikkelaars of in particulier opdrachtgeverschap zijn gerealiseerd. De projecten liggen in verschillende regio's van het land.

De brochure is gratis te downloaden: Praktijkvoorbeelden energiezuinige woningbouw (pdf, 2 Mb). De brochure is ook gratis te bestellen bij het SenterNovem Publicatiecentrum o.v.v. publicatienummer 2KPWB0704.