AzG bestrijdt uitbraak ebola in DRC

12/09/2007 12:33



Artsen Zonder Grenzen



PERSBERICHT

Artsen zonder Grenzen bestrijdt uitbraak ebola in Democratische Republiek Congo

Amsterdam, 12 september 2007- In de provincie West Kasai in het zuiden van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft de ziekte ebola al 166 slachtoffers gemaakt. Ebola is zeer besmettelijk en dodelijk. Er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. Artsen zonder Grenzen breidt haar team dat de uitbraak bestrijdt in de regio uit tot vijftien mensen.

Het ministerie van Volksgezondheid van de DRC bevestigde maandag 10 september dat het om ebola gaat. In de regio was al sinds april sprake van een mysterieuze dodelijke ziekte.

Ebola gaat gepaard met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven, diarree en in sommige gevallen met bloedingen. Binnen twee of drie dagen sterven patiënten door uitdroging.

Een speciaal team van Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2 september in de plaats Kampungu, in het getroffen gebied. Naast het isoleren van de patiënten in het gezondheidscentrum van Kampungu, richt het team zich ook op het opsporen van mensen die in contact zijn geweest met geïnfecteerden. Verder geeft het team voorlichting aan de bevolking over het voorkomen van besmetting. In de komende dagen stuurt Artsen zonder Grenzen 'ebola-kits' naar het gebied, met daarin speciale beschermende kleding voor het team. Verder is allerlei medisch materiaal voor onder meer het toedienen van infusen en het zuiveren van drinkwater onderweg, net als diverse zendingen antibiotica.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in totaal 362 mogelijke gevallen van ebola gerapporteerd. Vooral kinderen en ouderen worden getroffen door de ziekte. De enige 'behandeling' van de ziekte is het isoleren van de patiënten om besmetting van anderen te voorkomen. Het team behandelt de symptomen om de ziekte dragelijker te maken, dient antibiotica toe en voorkomt met infusen dat de mensen uitgedroogd raken. Een klein deel van de geïnfecteerden kan zo de ziekte overleven.

Artsen zonder Grenzen heeft eerder uitbraken van ebola bestreden in onder meer Angola (2005), Gabon (1997 en 2002), Zuid-Sudan (2004) en Congo-Brazzaville (2003/2004). De organisatie heeft in het oosten en zuiden van de DRC projecten voor onder meer basisgezondheidszorg, moeder-en-kind-zorg en aidsbestrijding. Verder biedt Artsen zonder Grenzen medische noodhulp in situaties van acuut geweld en uitbraken van ziekten.





http://www.artsenzondergrenzen.nl