Gemeente Almelo

Almelo pleit voor hardere afspraken met verpakkingsproducenten

12 september 2007 - De Gemeente Almelo kan zich niet vinden in het conceptakkoord over de gescheiden inzameling van verpakkingsafval dat het Ministerie van VROM en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben bereikt met het verpakkende bedrijfsleven (alle ondernemingen die gebruik maken van verpakkingen).

Het college van burgemeester en wethouders heeft berekend dat het huidige akkoord zal leiden tot een verhoging van de afvalstoffenheffing in Almelo met minimaal 8,00. Wethouder Kuiper van Milieu noemt dat onacceptabel.

Gescheiden inzameling
Het akkoord, dat geldt voor de periode 2008-2012, bevat afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is bij de gescheiden inzameling van verpakkingsafval. De gemeenten blijven zorgen voor de gescheiden inzameling van verpakkingen van huishoudens. De producenten van verpakkingsmaterialen zijn verantwoordelijk voor hun producten in de afvalfase.

Milieuvriendelijke variant
Het akkoord voldoet volgens het Almelose gemeentebestuur niet aan de doelstelling zoals die is geformuleerd in het besluit beheer verpakkingen en karton. Almelo gaat pas akkoord wanneer proefprojecten de komende vijf jaar aantonen dat de producenten zélf betalen voor het inzamelen van kunststofverpakkingen. Verder stelt Almelo dat producenten moeten voldoen aan de eis een milieuvriendelijke variant te vinden op het verbranden van kunststoffen. Wanneer niet aan beide eisen kan worden voldaan, vindt Almelo een akkoord te voorbarig. Op termijn zou dan de statiegeldregeling, die nu al voor flessen geldt, niet moeten worden afgeschaft maar juist worden uitgebreid voor kunststof flessen.

Zwerfafval

Daarnaast is Almelo het niet eens met de afspraken in het akkoord over zwerfafval. Consumenten gaan enerzijds meer betalen voor een product omdat daarin de kosten voor verwijdering zijn opgenomen. Anderzijds betalen inwoners via de afvalstoffenheffing voor het opruimen van zwerfafval. Dit komt neer op een dubbele last voor de consument. Almelo meent dat dit niet past bij de afspraken over producentenverantwoordelijkheid.

Gemeenten en bedrijfsleven hebben tot 15 september de kans op het conceptakkoord te reageren. Dit is het derde conceptakkoord sinds 2005. Ten opzichte van de vorige akkoorden is er een voordeel bereikt voor glas en oud papierinzameling.