Gemeente Harlingen

Burgemeester Harlingen op bezoek in Harlingen (Texas) 12-9-2007
Burgemeester Paul Scheffer heeft tijdens zijn vakantie een bezoek gebracht aan Harlingen Texas. Hij had daar een afspraak met zijn collega Chris Boswell.
Harlingen Texas is qua grootte niet te vergelijken met Harlingen Friesland. Men nadert de 70.000 inwoners tegenover zo'n 15.000 in Friesland. Harlingen Texas is ook nog niet zo oud. Pas in 1909 kreeg de stad de naam Harlingen (spreek uit Harlinzjen) van een nazaat van een Ouweseun. Het kanalenpatroon herinnerde hem aan die stad in Friesland. Voordien heette het overigens "Six Shooter's Junction". Harlingen Friesland heeft in 2009 775 jaar stadsrechten.

De beide steden hebben wel een aantal dingen gemeen. Zo zijn beide steden bezig met een Stadsvisie (Strategic Plan). Men heeft ook daar dezelfde methodiek voor ogen als hier: gesprekken houden met inwoners, bedrijven en instanties.
Burgemeester Scheffer deed ook mee aan een maatschappelijke discussie over de economische ontwikkeling voor die toekomstvisie. Aan het begin van de bijeenkomst kreeg hij de gelegenheid om iets te vertellen over zijn Harlingen. Er was zelfs een speciale expositie ingericht over Harlingen.
Ook in Harlingen Texas neemt het herinrichten van het oude centrum Down Town een belangrijke plaats in. Down Town Harlingen is veel te stil. Veel advocatuur, financiële- en verzekeringsadviseurs, maar bijna geen winkels en dus weinig consumenten. Dan is de binnenstad van Harlingen Friesland veel beter ingericht.