Oost-Congo: 60.000 ontheemden krijgen hulp van Unicef 12 september 2007, Kinshasa - In de Democratische Republiek Congo bedreigen gevechten in Noord-Kivu de levens van tienduizenden kinderen. De afgelopen weken zijn ze door het geweld ontheemd geraakt; velen zijn in het tumult bovendien gescheiden van hun ouders.

Anthony Bloomberg, directeur van het Unicef-kantoor in Congo, noemt kinderen de belangrijkste slachtoffers van de toenemende onveiligheid in de provincie Noord-Kivu in het oosten van Congo. In de dichtbevolkte opvangkampen rond de provinciehoofdstad Goma vormen mazelen en cholera een steeds grotere bedreiging.

Hulp van Unicef
Unicef kan ongeveer 60.000 mensen in de plaatsen Muganga en Minova in Noord-Kivu helpen. Het gaat onder meer om de distributie van schoon water, het aanleggen van latrines en de zorg voor materialen voor onderdak, beddengoed en kookgerei. Alle kinderen onder de 14 jaar en zwangere vrouwen krijgen vaccinaties tegen mazelen en tetanus. Unicef heeft daarnaast 2.000 kinderen gecontroleerd op ondervoedingsverschijnselen; 277 kinderen krijgen aanvullende voeding en 35 acuut ondervoede kinderen zijn doorverwezen naar therapeutische voedingscentra waar ze kunnen aansterken. De onderwijsvoorzieningen worden uitgebreid, zodat ook ontheemde kinderen die in en rond Goma verblijven naar school kunnen.

Meerderheid blijft verstoken van hulp De gevechten begonnen november vorig jaar in Sake, vlakbij Goma. Sindsdien heeft Unicef samen met andere VN-organisaties 350.000 ontheemden kunnen helpen. Toch blijft de meerderheid van de vluchtelingen als gevolg van het aanhoudende geweld verstoken van hulp. "We zouden veel meer kinderen moeten kunnen bereiken. De hulpinspanningen worden echter bemoeilijkt door een beperkte toegang en de onveiligheid," zegt Bloomberg. "Unicef roept daarom de strijdende partijen op de rechten van kinderen te beschermen, om een einde te maken aan het rekruteren van kinderen en om hulporganisaties toegang te geven tot alle mensen die als gevolg van het geweld ontheemd geraakt zijn."