PvdA Europees parlement


PvdA blij met extra zetel in Europees Parlement

12 september 2007

Nederland krijgt in 2009 een zetel extra in het Europees Parlement. Ieke van den Burg, PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement en Jan Marinus Wiersma, PvdA-europarlementariër en vice-voorzitter van de sociaaldemocratische fractie, verwelkomen dit voorstel dat vandaag besproken werd in de Commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement.

Volgens het voorstel mag Nederland in 2009 bij de Europese verkiezingen 26 europarlementariërs naar Brussel sturen. Dat is een betere afspiegeling van het gewicht van de Nederlandse bevolking in Europa dan de 25 die door de Europese regeringsleiders in 2000 in Nice werden afgesproken.

Het voorstel leidt niet tot grote verschuivingen binnen het EP, maar wil vreemde uitzonderingen wegwerken. In het voorstel krijgen tien landen die nu onderbedeeld zijn per 2009 in totaal 16 zetels erbij. De meeste gaan naar Spanje, die er 4 extra krijgt. Zeven landen krijgen er 1 zetel bij, waaronder Nederland. In het voorstel van het EP, wordt het maximale aantal zetels per land 96, terwijl Duitsland er nu 99 heeft. Het minimum aantal zetels per land wordt dan zes.

De Europese Raad van Regeringsleiders heeft het laatste woord over de zetelverdeling van het Europees Parlement. Op 10 en 11 oktober komen zij bijeen voor een Europese Top.